NOS NieuwsAangepast

ABN: minder winst door pensioen

ABN Amro heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 39 miljoen euro. Vorig jaar maakte de bank in dezelfde periode nog een winst van 402 miljoen. ABN Amro zegt dat de lagere winst vooral komt door eenmalige kosten door de overgang naar een nieuwe pensioenregeling.

Zonder de bijzondere eenmalige kostenposten valt de winst hoger uit.

De bank zegt te profiteren van de aantrekkende economie. Er ging minder geld in de stroppenpot voor slechte bedrijfsleningen en hypotheken.

"We hebben ook duidelijk meer hypotheken verstrekt", zei financieel topman Kees van Dijkhuizen in het NOS Radio 1 Journaal. "Twee miljard aan nieuwe hypotheken, dat is 25 procent meer dan in dezelfde periode van 2013. Dat ziet er dus goed uit".

Ook aan het bedrijfsleven werd meer geld geleend. "Daar gaat het om een half miljard euro meer".

Voorzichtig optimistisch

De topman van de bank, Gerrit Zalm, is tevreden met de resultaten. "Wij blijven voorzichtig optimistisch over het herstel van de Nederlandse economie. Al kan de opwaartse trend in de toekomst onder druk komen te staan door de toenemende geopolitieke risico's in de wereld."

Want daardoor is het herstel broos. "Dat hangt als een soort deken over de economie heen", zei Van Dijkhuizen op Radio 1. Toch rekent ABN Amro erop dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland niet verder escaleert. "Wij hopen dat partijen er door gesprekken uitkomen. Al hebben we natuurlijk scenario's klaarliggen voor als dat niet het geval is".

Beursgang

De bank is zich aan het opmaken voor een beursgang, op zijn vroegst begin 2015. Mede daarom wordt er veel gedaan aan kostenbeheersing, zodat ABN Amro aantrekkelijker wordt voor investeerders.

Van Dijkhuizen: "Ons onderliggende rendement is nu 10 procent, vorig jaar was dat 7,5 procent. Ook de kosten in verhouding tot de inkomsten hebben we onder de 60 procent gebracht, dus dat zijn bewegingen in de goede richting".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl