NOS NieuwsAangepast

Landen betalen 'nooit' losgeld

IS-strijders eisten 100 miljoen euro voor de vrijlating van de Amerikaanse journalist James Foley. De eis werd niet ingewilligd. Woensdag verscheen een filmpje op internet waarin Foley onthoofd wordt. Deze gang van zaken roept de vraag op hoe landen omgaan met het betalen van losgeld voor gijzelaars. Een overzicht.

Het standpunt van de meeste westerse landen luidt dat ze geen losgeld betalen. Het overdragen van grote bedragen zou namelijk nieuwe gijzelingen in de hand kunnen werken. Onder andere Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en verschillende Scandinavische landen verklaren daarom dat ze niet betalen om mensen vrij te krijgen.

Somalische piraten

Toch zijn er veel berichten dat achter de schermen geregeld zakken met geld bij gijzelnemers belanden, al dan niet via tussenpersonen. Zo zou Denemarken in 2011 losgeld hebben betaald om vier volwassenen en drie kinderen vrij te krijgen.

Ze waren ontvoerd door Somalische piraten toen ze met hun zeilboot de Indische Oceaan overstaken. Na vijf maanden kwamen ze vrij, vermoedelijk nadat er zo'n 400.000 euro was betaald.

Arjan Erkel

Het officiële Nederlandse standpunt is net als dat van veel buurlanden: er wordt geen losgeld betaald. Toch wordt het geëiste geld soms door familieleden of organisaties voldaan.

Het vermoeden is dat ook de Nederlandse overheid zich soms mengt in onderhandelingen met gijzelnemers. Een bekend voorbeeld is de vrijlating van Arjan Erkel. De hulpverlener van Artsen zonder Grenzen werd in 2002 in de Russische deelrepubliek Dagestan ontvoerd. Bijna twee jaar later kwam hij vrij, zeer waarschijnlijk met medewerking van de Nederlandse overheid. Er zou ruim 700.000 euro zijn betaald door Nederland, mede omdat Artsen zonder Grenzen het geld op dat moment niet voorradig had.

Over de plotseling vrijlating van fotojournalist Jeroen Oerlemans in 2012 en journaliste Judith Spiegel in 2013 deed de Nederlandse overheid geen mededelingen.

België

Ook in België en Italië zijn diverse gevallen bekend van gijzelaars die plotseling vrijkwamen. Hoewel de regering in Brussel het ontkent, is het algemeen bekend dat België bereid is om losgeld te betalen om inwoners vrij te kopen.

Afgelopen september werden de Belgische schrijver Pierre Piccinin da Prata en de Italiaanse journalist Domenico Quirico vrijgelaten door hun Syrische gijzelnemers. De Belgische en de Italiaanse overheid lieten niets los over die vrijlatingen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het betalen van losgeld zelfs verboden. Familieleden of organisaties die toch besluiten geld te betalen, kunnen worden vervolgd. Onderhandelen met terroristen die een Amerikaan in gijzeling hebben is niet toegestaan.

Toch liet Amerika vijf leden van de Taliban vrij uit Guantánamo Bay, in ruil voor de vrijlating van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl in mei. Volgens het Witte Huis verliep dit echter niet via de Amerikaanse overheid, maar via onderhandelaars uit Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl