NOS VoetbalAangepast

"Oekraïne verdient eerlijk beeld"

Opvallende aanwezige bij de wedstrijd tussen Zorja Loegansk en Feyenoord was Frans Timmermans, de minister van Buitenlandse Zaken. Voetballiefhebber Timmermans, die in het verleden commissaris was bij Roda JC, was in Oekraïne aanwezig om vervolgafspraken te maken voor het onderzoek naar vliegramp MH17.

In aanloop naar het treffen tussen de Oekraïense en Rotterdamse formaties bestond er een hoop ophef over de situatie in het in opspraak geraakte land. Dat naar aanleiding van de vliegramp van 17 juli jongstleden en de onrustige situatie in het land.

Timmermans maakte - ondanks de gebeurtenissen - duidelijk dat het belangrijk was om de wedstrijd gewoon op Oekraïense bodem te spelen. "Omdat ik vind dat de Oekraïners het verdienen dat er een eerlijk beeld ontstaat over de veiligheidssituatie in hun land", meent Timmermans. "Ik vind niet dat zij verdienen dat er een beeld zou ontstaan dat het in Kiev onveilig is."

"Mijn kant van het verhaal"

Toch heeft Timmermans altijd begrip gehad voor de mening van de Rotterdamse club. "Ik kan me goed voorstellen dat er onrust is over het spelen in dit land, zowel bij de spelers als de staf. Daarom vond ik het heel belangrijk om mijn kant van het verhaal kwijt te kunnen en ze te vertellen dat Kiev echt veilig is en er zonder risico te voetballen valt."

Volgens Timmermans is er ten onrechte een beeld ontstaan over heel Oekraïne. "Er woedt een heel heftige strijd in het oosten van dit land. Op de afstand Rotterdam tot Berlijn, dus zo'n zevenhonderd kilometer verderop", aldus de minister, die voor de wedstrijd ook aanwezig was in de kleedkamer van Feyenoord.

"Ik denk dat het handig is voor mensen die niet dagelijks met dit onderwerp bezig zijn, om iemand te horen die er wel dagelijks mee bezig is. En een voetbalstadion is geen vreemde omgeving voor mij. Ik kom wekelijks wel in een stadion."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl