Feyenoord speelt gelijk bij Zorja

Feyenoord heeft de kansen om verder Europa in te trekken nog in eigen hand. Het heenduel in de play-offs van de Europa League met Zorja Loegansk in Kiev, waarheen was uitgeweken vanwege de gevechtshandelingen in het oosten van Oekraïne, eindigde in 1-1.

Feyenoord had in de openingsfase veelvuldig de bal. Zorja hield vrijwel alle spelers achter de bal en wachtte af wat komen ging. Ruben Schaken stichtte aanvankelijk het meeste gevaar. Na ruim en kwartier leidde dat tot de eerste kans. Uit zijn voorzet gleed Tonny Vilhena de bal bij de verre paal naast en over het doel van Mykyta Sjevtsjenko. De doelman onderscheidde zich halverwege de eerste helft door de bal bij een vrije trap van Jordy Clasie fraai uit de bovenhoek te ranselen.

Zarja hanteerde zelf wel erg snel de lange bal en bereikte daar, met maar een paar vooruitgeschoven pionnen, weinig mee. Toch had de thuisploeg bij de eerste mogelijkheid gelijk succes. Maksim Bilyj schoot de bal uit een vrije trap hard van 25 meter door het krakkemikkige muurtje en langs de kansloze Erwin Mulder hard in de hoek..

Afstandsschot

Feyenoord kon aan de bak. De Rotterdammers gooiden het tempo iets omhoog en kregen tot aan de rust nog drie goede kansen. Vilhena schoot nu wel hard tussen de palen, maar zijn schot kaatste onderweg via het hoofd van een verdediger een andere richting in.

Mitchell Te Vrede zorgde voor de gelijkmaker. Rechtsback Luke Wilkshire draaide de bal bijna vanaf de zijlijn goed voor het doel, de spits kwam uit de dekking en tikte van dichtbij raak. Clasie testte vlak voor rust met een prima afstandsschot nogmaals de keeperskwaliteiten van Sjevstjenko.

Zorja kroop in de tweede helft uit zijn schulp en de nummer zeven van het vorig seizoen bleek wel degelijk enige over aanvallende kwaliteit te beschikken. Mulder moest na een uur spelen binnen twee minuten twee keer de handen uit de mouwen steken. Eerst op een gevaarlijke vrije trap van Roeslan Malynovskyj en vervolgens op een inzet van dichtbij van Pylyp Boedkivskij.

Hachelijke fase

De Rotterdammers doorstonden, met enig fortuin, die hachelijke fase en kregen daarna weer grip op de wedstrijd. Bij de Oekraïners vloeiden de krachten langzaam weg en ook Feyenoord was niet meer bij machte nog iets fraais op de mat te leggen.

Toch hadden Immers, Te Vrede en Vilhena de zege nog voor het grijpen. Immers kreeg, zwaar gehinderd, de bal uit een voorzet van invaller Ruud Vormer niet over de lijn. Ook Te Vrede kwam nog oog in oog met de keeper, maar de spits treuzelde en liet zich de bal ontfutselen. Vilhena timede verkeerd bij een kopkans in de slotminuut.