NOS NieuwsAangepast

Moslimraad: wie kent beul Foley?

De grootste Britse moslimraad roept mensen op om naar de politie te stappen als ze weten wie de Amerikaanse journalist James Foley heeft vermoord. De Muslim Council of Britain veroordeelt de "weerzinwekkende moord" en wil dat moslims in actie komen om te voorkomen dat "het gif van extremisme" zich onder hen verspreidt.

Een adviseur van de raad zei tegen de Londense krant The Evening Standard dat iedereen die de beul herkent de plicht heeft zijn naam aan de politie door te geven.

The Beatles

Er zijn veel aanwijzingen dat de man die de Amerikaanse journalist onthoofdde uit Groot-Brittannië komt. Volgens taalkundigen klinkt in zijn stem een Londens accent door.

Volgens The Guardian heeft een voormalige IS-gevangene hem als zijn bewaker "John" herkend: een Londenaar die met twee andere Britten door IS als gevangenbewaarder is aangesteld. Vanwege hun afkomst zouden ze door de gevangenen als 'The Beatles' worden aangeduid.

Omdat de moordenaar van Foley vermoedelijk uit Groot-Brittannië komt, is justitie daar een onderzoek begonnen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet vandaag weten dat ook in de VS een onderzoek is ingesteld.

CMO

Het Nederlandse Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) liet aan persbureau ANP weten dat het de "onmenselijke praktijken en terreurdaden" van IS veroordeelt.

De organisatie waarbij 380 moskeeën zijn aangesloten, noemt het beschamend dat sommige Nederlandse moslimjongeren sympathie tonen voor IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl