NOS NieuwsAangepast

Griekse perziken rotten door boycot

Griekse boeren zijn hard getroffen door het Russisch invoerverbod op Europees fruit en groenten. Duizenden tonnen perziken en nectarines worden nu in vriescellen bewaard nadat bestellingen van Russische bedrijven werden afgezegd.

Vorige week keerden al talloze vrachtwagens met rottend fruit terug van de Russische grens naar de regio's Imathia en Pella in het noorden van Griekenland, de grootste producenten van perziken en ander fruit.

"Wij exporteren meer dan 60 procent van onze verse perziken naar Rusland", zegt Christos Yannakakis, voorzitter van een van de grootste boerencoöperaties in de regio. "En wij zitten midden in de oogsttijd."

Schadevergoeding

Maandag maakte de Europese commissie bekend 125 miljoen euro beschikbaar te stellen voor boeren die geraakt worden door de sancties. Van die compensatie kan echter niet gebruik worden gemaakt door telers van nectarines en perziken.

De perzikboeren hebben de Griekse overheid gevraagd in Brussel ook voor hun producten schadevergoeding te eisen. Ruim een week geleden maakte de Europese commissie bekend dat wel van plan te zijn. Naar verluidt gaat het om een bedrag van rond de 30 miljoen euro. Griekse media melden dat Europa daar mogelijk vrijdag uitsluitsel over geeft.

Vorig jaar leverde de export van Griekse perziken en nectarines naar Rusland bijna 50 miljoen euro op. De totale export van Grieks fruit is jaarlijks rond de 200 miljoen euro.

Ongeruste boeren

De producenten van fruit zijn ongerust, zegt Yannakakis. "Want het gaat nu om perziken, maar later in het seizoen worden aardbeien, appels, peren, kersen en kiwi's geoogst die ook voor een groot deel naar Rusland werden geëxporteerd."

Inmiddels hebben coöperaties besloten een deel van het opgeslagen fruit te sturen naar liefdadigheidsinstellingen, kerken en andere organisaties die hulp verlenen aan families en mensen in nood. De boeren hebben ook aangeboden fruitsap te maken voor scholen.

Nieuwe markten

Tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Landbouw in Athene met perzikproducenten werd ook over nieuwe exportmarkten gesproken.

"We hebben goede contacten in Azië. Landen als China, India en Korea kunnen nieuwe markten worden", zegt voorzitter Korkidis van de nationale handelsfederatie. Volgens hem moet Griekenland zich ook gaan voorbereiden op het volgende probleem: wegvallende gasleveranties uit Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl