NOS NieuwsAangepast

"Aanslag op Hamas secondenwerk"

"Het komt nu eenmaal voor dat bij een Israëlische aanval op Hamas-leiders burgerdoden vallen", zegt Danny Yatom, oud-chef van de Israëlische geheime dienst Mossad. Correspondent Ankie Rechess sprak met hem naar aanleiding van de recente aanslagen op Hamas-kopstukken.

Bij de poging om de leider van de militaire vleugel van Hamas te doden, kwamen gisteren diens vrouw en één van zijn kinderen om het leven. Mohammed Deif zelf was niet thuis, zegt Hamas. Israël claimt dat Deif wel om het leven kwam bij de aanval.

"Dat is de moeilijkheid bij het bestrijden van terreur", zegt Yatom. "We willen zo weinig mogelijk collateral damage, maar lukt niet altijd. Soms is het doel van de aanslag zo belangrijk, dat we burgerslachtoffers moeten incalculeren."

Voorbereiding

Vanochtend kwamen bij een Israëlische aanval op het zuiden van de Gazastrook enkele Hamas-commandanten om het leven.

"Die stonden hoog op de lijst van de Mossad", zegt Yatom. "Aan zo'n aanslag gaan jaren van voorbereiding vooraf, maar uiteindelijk komt het aan op secondenwerk. We moeten precies weten waar onze doelen op dat moment zijn." De kopstukken werden uiteindelijk gedood toen ze tegelijkertijd in hetzelfde gebouw waren.

Onder de grond

De Mossad, de buitenlandse geheime dienst van Israël, werkt bij het voorbereiden van aanslagen samen met Sjin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst. "We verzamelen informatie op allerlei manieren. Via internet, visueel en met informanten."

De doelen worden intensief gevolgd. "Deze kopstukken zaten al anderhalve maand onder de grond. Er komt toch een keer een moment dat ze bovengronds komen."

Psychologisch

Dergelijke aanslagen hebben volgens Yatom ook een psychologisch effect. "De overige kopstukken weten dat er op hen gejaagd wordt. Ze moeten zich verbergen en zolang ze zich verstoppen, kunnen ze geen aanslagen voorbereiden. Deze tactiek gebruikt Israël al meer dan vijftig jaar."

Het is volgens de oud-chef onmogelijk om deze leiders gevangen te nemen in plaats van hen om te brengen. "Op de Westelijke Jordaanoever zou zoiets in theorie kunnen. Daar werkt de Palestijnse politie samen met het Israëlische leger. Maar in de Gazastrook is geen enkele samenwerking. Dan is zo'n liquidatie de enige manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl