NOS NieuwsAangepast

Wie geeft wat aan de Koerden?

Nederland gaat de Koerden in Irak helpen met gevechtshelmen en kogelwerende vesten. Daarmee kunnen de Peshmerga zich verdedigen tegen de IS-strijders, die steeds verder oprukken in Irak. Ook andere landen geven steun aan de Koerden.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten vorige week dat EU-landen wapens aan de Koerden mogen leveren.

Sommige doen dat inmiddels, andere denken er nog over na en er zijn ook lidstaten die hebben gezegd dat ze voorlopig geen wapens leveren. Nederland stuurt voorlopig alleen de helmen en vesten.

Europa

Duitsland heeft bekendgemaakt dat het wel bereid is om wapens aan de Peshmerga te leveren, maar Berlijn onderzoekt nog welke wapens en hoe ze geleverd moeten worden. De Duitsers hebben al humanitaire hulp gegeven en ook militaire spullen als nachtkijkers. Net als Nederland stuurt Duitsland ook helmen naar de Koerden.

Als Duitsland daadwerkelijk wapens naar de Koerden stuurt, is dat uniek. De Duitsers hebben uit principe nooit wapens geleverd aan crisisgebieden.

Groot-Brittannië heeft al wapens geleverd, net als Italië, Tsjechië en Frankrijk. De Britten en Fransen hebben in Europa een leidende rol bij het steunen van de Koerden. Frankrijk was het eerste Europese land dat wapens leverde nadat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken toestemming voor wapenleveranties hadden gegeven.

De Fransen hebben ook aangekondigd dat ze een nieuwe lading humanitaire hulpgoederen naar de Koerden sturen.

VS

De Verenigde Staten hebben al wapens naar de Koerden gestuurd. Ook steunen ze de Koerden met luchtaanvallen op de IS-strijders. Bij die aanvallen zijn verscheidene IS-strijders omgekomen en is veel gevechtsmaterieel vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl