"IS'ers Schilderswijk uitzetten"

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De Nederlandse aanhangers van IS (Islamitische Staat) hoeven zich niet meer in de Schilderswijk in Den Haag te vertonen. Dat zegt een grote groep jongeren in de wijk.

Aanhangers van de islamitische extremisten worden als het aan hen ligt met harde hand de wijk uitgezet. De jongeren zijn de praktijken van een groep IS-aanhangers in de wijk meer dan zat.

"Ze doen alsof veel jongeren hier in de wijk ze steunen. Maar de meeste jongeren hier weten niet eens waar IS'ers voor staan", zegt Zakaria, een ondernemer die veel invloed heeft op een groep jongeren en dertigers.

Vlag in handen geduwd

Vooral de pro-Gaza-demonstratie van enkele weken terug heeft kwaad bloed gezet, zegt hij. "Jongens uit de wijk gingen kijken. Ik ook. Maar het bleek een verkapte demonstratie voor IS."

"Sommige jonge kinderen kregen ineens een vlag in hun handen geduwd. Die dachten: wat leuk, een vlag die wappert. Maar die jihadisten deden net of onze jongeren met hen sympathiseerden. Dat willen we niet meer hebben. We zijn in de maling genomen."

Ingrijpen

Nu burgemeester Van Aartsen een demonstratieverbod heeft afgekondigd in Haagse wijken, is het ook tijd dat de IS-aanhangers de Schilderswijk met rust laten, vinden de jongeren. "Normaal gesproken zie je ze niet in de wijk. De meesten komen niet eens hier uit de buurt, maar uit Gouda, Zoetermeer. Als we ze hier nog een keer zien, grijpen we in."

De groep jihadisten die de Schilderswijk hebben uitgekozen als uitvalsbasis bestaat volgens kenners uit maximaal dertig personen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl