NOS NieuwsAangepast

Justitie VS onderzoekt onthoofding

Na de Britse is ook de Amerikaanse justitie een onderzoek begonnen naar de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Dinsdag dook op YouTube een videofilmpje op waarin te zien is hoe een gemaskerde IS-strijder Foley onthoofdt. Omdat de IS-strijder met een Brits accent spreekt, proberen ook de Britten te achterhalen wie hij is.

Politie en veiligheidsdiensten gebruiken onder meer stemherkenningssoftware om zijn identiteit te achterhalen. De geluidsopname van de video wordt dan vergeleken met geluidsopnames van Britten die mogelijk naar Syrië zijn gegaan.

Een Britse taalkundige zegt dat de IS-strijder zijn best deed om netjes Engels te spreken. Toch klinkt in zijn stem een multicultureel Londens accent door.

Andere aanwijzingen

Uit de video kan ook informatie worden afgeleid over het gewicht van de jihadstrijder, zijn lengte en ook de kleur van zijn ogen. Dat wordt vergeleken met gegevens over Britse jihadstrijders.

De Britse krant The Guardian meldde gisteravond dat de man die Foley vermoordde, herkend is door een ex-gevangene van IS. Hij zou zichzelf 'John' noemen en inderdaad uit Londen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl