NOS NieuwsAangepast

Wie belt hoe vaak met Poetin?

Het is stil geworden rondom Vladimir Poetin, sinds de burgeroorlog in Oekraïne en het Russische optreden op de Krim. Het Westen maakt ruzie met Rusland, over en weer gelden sancties. Maar dat wil niet zeggen dat westerse leiders niet meer met Poetin communiceren.

De Duitse krant Die Welt inventariseerde welke gesprekken Poetin met wie voerde. Wie belde hem, wie belde hij, en hoe vaak? De krant ontleende die informatie aan het Kremlin, dat minutieus het belgedrag van de president bijhoudt.

Er staan expliciete vermeldingen bij wie het initiatief nam om Poetin te bellen. Uit de toevoeging dat "een telefoongesprek plaatsvond" kan worden afgeleid dat Poetin zelf de telefoon pakte. Boodschap: Poetin belt niet, die wordt gebeld.

Uit de gegevens van Die Welt blijkt dat Poetin dit jaar tot nu toe 120 telefoongesprekken heeft gevoerd met andere wereldleiders. In het hele vorige jaar waren dat er maar 59. Soms gaat het om een-tweetjes, andere keren om groepsgesprekken, zogenoemde conference calls. De crisis rond Oekraïne heeft geregeld tot dat soort collectief overleg geleid.

Gesprekspartners

Van alle wereldleiders heeft Poetin het meest intensieve contact met Angela Merkel. Beiden weten precies wat ze aan elkaar hebben, mede omdat ze letterlijk elkaars taal spreken (Poetin werkte jaren als KGB-agent in Duitsland, Merkel leerde verplicht Russisch op school in de DDR).

Verder is Duitsland de belangrijkste Europese handelspartner van Rusland. Merkel en Poetin belden in totaal 33 keer. De bondskanselier heeft herhaaldelijk geprobeerd om invloed uit te oefenen op de Oekraïne-koers van Rusland.

Een weergave van wat er precies wordt besproken, is er natuurlijk niet. En beide partijen geven daar soms een nogal uiteenlopende draai aan. Zo heeft Merkel volgens een woordvoerder van de Duitse regering in de laatste twee gesprekken Poetin opgeroepen de toevoer van wapens en militairen naar Oost-Oekraïne te stoppen.

Het Kremlin heeft een ander verhaal: in het ene gesprek heeft Poetin Merkel geïnformeerd over het Russische hulpkonvooi dat al dagen klaarstaat om Oekraïne binnen te gaan. En in het tweede gesprek heeft hij haar klip en klaar duidelijk gemaakt dat de regering in Kiev verantwoordelijk is voor de burgeroorlog.

Ook Francois Hollande, leider van de andere Europese grootmacht Frankrijk, hangt regelmatig bij Poetin aan de lijn: 15 keer. Minder vaak overlegt de Russische president met zijn Amerikaanse ambtgenoot: 10 belletjes met Obama, alle één-op-één.

De dictators Nazarbajev (Kazachstan) (9) en Loekasjenko (Witrusland) (7), Poetins vrienden uit de douane-unie onder leiding van Rusland, belden vooral de afgelopen weken met hem om de gevolgen te bespreken van de sancties die Rusland tegen westerse producten instelde.

En onvermijdelijk was er contact met de Oekraïense president Porosjenko. Alle zes gesprekken waren in juni - daarna wilde Poetin niet meer met Porosjenko praten omdat Oekraïne een staakt-het-vuren niet wilde verlengen.

Vlucht MH17

En Nederland? Premier Rutte heeft tot nu toe zes keer gebeld met Poetin. Mede door de ongewilde betrokkenheid van Nederland bij het conflict in Oekraïne na het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli. De vliegramp leidde sowieso tot intensief telefoonverkeer: op de avond van 20 juli belde Poetin met achtereenvolgens Merkel, de Britse premier Cameron, Rutte en premier Abbott van Australië. Vier telefoongesprekken op een avond: net zo veel als hij de afgelopen jaren soms in een hele maand voerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl