NOS NieuwsAangepast

Ebolapatiënten VS uit ziekenhuis

De twee Amerikaanse ebola-patiënten die in een ziekenhuis in Atlanta werden verpleegd, zijn weer beter. Ze zijn virusvrij en vormen geen gevaar meer voor de volksgezondheid, zei de behandelend arts.

De 33-jarige arts Kent Brantly hoorde vandaag dat hij het ziekenhuis mocht verlaten. "Het is een wonder", zei hij op een persconferentie. De 59-jarige verpleegkundige Nancy Writebol blijkt dinsdag al uit het ziekenhuis te zijn ontslagen. Zij is erg verzwakt en herstelt op een geheime locatie, vertelde haar man.

De twee liepen de besmetting op in een kliniek in Liberia, waar zij patiënten met het dodelijke virus behandelden. Begin deze maand werden zij naar de VS overgevlogen en opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis in Atlanta.

Zmapp

Daar werden ze behandeld met het experimentele geneesmiddel Zmapp, dat nog nauwelijks op mensen is getest. Of hun genezing aan dat middel te danken is, of dat ze op eigen kracht zijn hersteld, is onduidelijk.

De genezing kan ook toeval zijn, zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. Zeker is dat de Amerikanen goede verzorging hebben gekregen en verder goed gezond waren. Hetzelfde middel werd ook bij een besmette Spaanse priester toegediend. Hij was al 75 en hem werd de ziekte wel fataal.

Weinig doses

Van ZMapp zijn maar weinig doses beschikbaar, omdat het maanden duurt voordat er een bescheiden hoeveelheid van is geproduceerd.

Er zijn tot nu toe 2127 gevallen van ebola bekend, in Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria. 1350 patiënten zijn aan de ziekte bezweken.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie stuurt eind deze maand medici en militairen naar door ebola getroffen landen. Wat de militairen daar gaan doen, meldt het persbericht van de Unie niet. De operatie duurt zes maanden. Het is de bedoeling dat de hulpverleners na een maand door nieuwe collega's worden afgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl