NOS NieuwsAangepast

Eerder niezen door warme lente

Hooikoortspatiënten opgelet: het voorjaar van 2015 wordt een lastige tijd. Het afgelopen voorjaar was warm en dat kan volgend jaar leiden tot extra klachten. Er komt een explosie van boompollen. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Leiden.

Uit hun onderzoek blijkt dat de concentratie pollen in de lucht een stuk hoger uitvalt als het voorgaande jaar een warme lente en een vroege zomer had. Dat baseren ze op gegevens die 43 jaar dagelijks pollen tellen hebben opgeleverd.

"De invloed van de voorjaarstemperaturen is zo sterk dat die tot ruim de helft van de jaarlijkse variatie in pollen in de lucht kan verklaren", vertelt onderzoeker Timme Donders. Daarmee is een belangrijke eerste stap gezet voor het maken van seizoensverwachtingen voor pollenallergie.

Klimaat

Over de hele periode van de metingen is ook een langdurige trend te zien. Er komen in die periode steeds meer pollen in de lucht, vertelt Donders. "We hebben nu beter begrip welke factoren de hoeveelheid pollen in de lucht beïnvloeden."

Het onderzoek heeft nog meer opgeleverd. Door fossiele pollen te isoleren uit oude bodemlagen in meertjes konden de onderzoekers klimaatveranderingen uit het verleden reconstrueren. Daarmee kunnen klimaatonderzoekers hun voordeel doen bij het opstellen van nieuwe klimaatmodellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl