NOS NieuwsAangepast

Branson wil dialoog met Poetin

Terwijl de schaduw van een Russische invasie nog steeds over Oekraïne hangt, roept de Britse zakenman en miljardair Richard Branson op tot een dialoog tussen het bedrijfsleven en regeringsleiders. Hij hoopt dat verdere escalatie daarmee kan worden voorkomen.

In zijn zijn blog doet Branson de oproep een herhaling van "de misère van de Koude Oorlog" te voorkomen. De oproep is mede ondertekend door een keur van ondernemers. Onder hen zijn Russen en Oekraïners, maar ook internationale kopstukken zoals de Nederlandse topman van Unilever Paul Polman.

Het conflict in Oekraïne heeft aan meer dan 2000 mensen het leven gekost. De afgekondigde sancties kosten het bedrijfsleven veel geld en of ze effectief zijn is volgens de zakenmensen twijfelachtig. Branson spreekt van een slechte business case: "Dit is niet de wereld zoals we hem voor ons zien."

Hardliners en ja-knikkers

In een interview met persbureau Bloomberg zegt Branson dat hij een gesprek met de Russische president Poetin wil. De Russische zakenlui die hij spreekt vinden het volgens hem verschrikkelijk wat er gebeurt. Maar die geluiden bereiken Poetin niet omdat hij wordt omringd door hardliners en ja-knikkers, zegt Branson..

Het perspectief van het bedrijfsleven kan verfrissend werken, denkt Branson: "We moesten wat zeggen zodat regeringsleiders zich bewust worden van de ramp die een invasie in Oekraïne zou betekenen." Hij hoopt dat ook andere ondernemers zich uitspreken en hun invloed aanwenden.

Of Poetin de handschoen van Branson oppakt, is nog niet bekend. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl