Pakistan praat met protestleiders

Pakistaanse regeringsfunctionarissen hebben, voor het eerst sinds het protest voor het parlement in Islamabad, gesproken met de twee oppositieleiders. Sinds dinsdag staan vele duizenden betogers onder aanvoering van oppositieleiders Imran Khan en Tahir-ul-Qadri voor het parlement. Ze eisen het aftreden van premier Sharif.

Khan en Qadri beschuldigen Sharif van corruptie. Ze zeggen dat hij door verkiezingsfraude aan de macht is gekomen.

Het is onduidelijk of de gesprekken iets hebben opgeleverd. Volgens een minister uit de regering van Sharif wordt er gezocht naar een oplossing die acceptabel is voor alle partijen.

Het eerste overleg kwam tot stand na inmenging van generaal Rasheel Sharif. Hij riep premier Nawaz Sharif op tot onderhandelingen met de oppositieleiders.

Protestmars

Eind vorige week trokken betogers in een protestmars van Lahore naar Islamabad. De groepen vertrokken afzonderlijk van elkaar. Er was een optocht van aanhangers van Imran Khan, een beroemde oud-cricketer, en één van de religieuze leider Tahir-ul Qadri.

Dinsdag slaagden de twee oppositiegroepen erin bij het parlement te komen. Premier Sharif had dat verboden en had de omgeving afgezet met zeecontainers en prikkeldraad. De demonstranten knipten dat door en gebruikten kranen om de containers aan de kant te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl