NOS NieuwsAangepast

"Konvooi Oekraïne verder vertraagd"

De Oekraïense regering heeft het transport van Russische hulpgoederen voor inwoners van de omsingelde stad Loegansk verder vertraagd. Dat zegt het Rode Kruis, dat het konvooi wil inspecteren en begeleiden.

De 260 vrachtwagens staan al bijna een week aan de Russische kant van de Oekraïense grens. De regering in Kiev is bang dat met het konvooi ook wapens over de grens worden gebracht. Daarom spraken de partijen afgelopen weekend af dat het Rode Kruis de lading zou inspecteren. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Laatste moment

De hulporganisatie hoopt later vandaag alsnog met de inspectie te kunnen beginnen, zegt een woordvoerder tegen het Britse persbureau Reuters. Dat dat niet eerder kon gebeuren, wijt hij aan "beslissingen die op het laatste moment zijn genomen aan Oekraïense zijde". Wat hij daarmee precies bedoelde, wilde de woordvoerder niet zeggen.

De veiligheid van het konvooi is volgens het Rode Kruis inmiddels wel gegarandeerd. Dat was een voorwaarde die de hulporganisatie had gesteld om de begeleiding van het transport op zich te nemen. Een team van het Rode Kruis heeft Loegansk bezocht, de wegen gecontroleerd en contact gehad met de lokale machthebbers.

Slaapzakken

De vrachtwagens zouden onder meer voedsel, water, medicijnen en slaapzakken vervoeren. De spullen zijn bestemd voor de inwoners van Loegansk, een stad die in handen is van de pro-Russische separatisten.

Doordat het Oekraïense leger de stad heeft omsingeld, is Loegansk al weken van de buitenwereld afgesneden en bestaat er een tekort aan veel eerste levensbehoeften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl