NOS SportAangepast

Na 25 jaar lonkt weer een EK

De Nederlandse basketballers wonnen woensdag van Bulgarije in het kwalificatietoernooi voor het EK 2015. Oranje was met 66-57 te sterk voor de Bulgaren en maakt daardoor nog kans op het EK in Oekraïne.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en liep snel uit naar een 14-4 voorsprong, maar de Bulgaren knokten zich terug en leidden bij rust met 40-39. "De eerste helft was absoluut niet goed", reageert Roeland Schaftenaar, topscorer van de wedstrijd, na afloop. "Maar in de tweede helft gingen we beter verdedigen en door veel goede ballen van mijn medespelers kon ik scoren. Het blijft een teamprestatie."

Details

Oranje-aanvoerder Arvin Slagter is het met Schaftenaar eens. "Het zat in de details. We hebben onszelf de kans gegeven om te winnen", zegt hij. "Het is goed om te zien dat we de knop om kunnen zetten. We zijn een jong team en gelukkig leren we elke wedstrijd weer iets."

"We waren wat koeler aan het einde", vertelt Schaftenaar. "We gaan als groep sneller spelen en we doen het steeds beter."

Kwalificatie

Het is vijfentwintig jaar geleden dat Nederland voor het laatst aan het EK basketbal mee deed, dat was in 1989 in Joegoslavië. Nederland werd toen achtste. Met nog twee kwalificatiewedstrijden te spelen, heeft Nederland een grote kans. Als Oranje één van die wedstrijden wint, plaatst het zich voor het EK. "We zijn er nog niet", zegt Schaftenaar. "Het zijn twee moeilijke wedstrijden, maar we gaan er gewoon weer tegen aan en dan zien we het wel."

"We proberen allebei die wedstrijden te winnen", zegt Slagter. "Maar dat zal niet makkelijk zijn, want het zijn geduchte tegenstanders. Hopelijk kunnen we er nog twee keer iets moois van maken."

Nederland speelt eerst uit in Israël en daarna de laatste wedstrijd thuis tegen Montenegro. "We moeten het dan wel laten zien in die wedstrijden", aldus Schaftenaar. "We kunnen nu wel wedstrijden winnen maar als we ons niet kwalificeren, is het ook voor niets. Hopelijk gaat het lukken, we hoeven er maar eentje te winnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl