Finaleplek Weertman op 800 vrij

Ferry Weertman heeft zich bij de Europese kampioenschappen langebaan verzekerd van een plek in de finale van de 800 meter vrije slag. De Europees kampioen op de 10 kilometer open water kwalificeerde zich met een tijd van 7.57,80 als achtste en laatste.

Weertman was even bang dat zijn tijd niet genoeg was. "Gelukkig is het toch gelukt, want ik wilde mij graag revancheren omdat het op de 400 vrij niet lukte. Ik merk toch wel dat ik vermoeid ben na het open water. Ik kan net die extra procenten niet geven. Maar voor nu is het toch genoeg. Eenmaal in de finale kan er van alles gebeuren."

Derde PR

Maarten Brzoskowski haalde het niet. Met 7.58,82 eindigde hij als dertiende, maar zwom wel weer een persoonlijk record. "Ik zwem voor het eerst onder de acht minuten, dus dat is wel heel mooi voor mij", zei hij na afloop. Het is het derde persoonlijk record dat Brzoskowski zwom op deze EK, op elke afstand waarop hij uitkwam verbeterde hij zijn persoonlijk beste tijd.

De finale van de 800 meter vrij is vrijdagavond.

Verschuren wel, Reijns niet

Sebastiaan Verschuren plaatste zich vrij gemakkelijk voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Hij zwom een tijd van 48,92 en ging daarmee als vierde door naar de halve eindstrijd.

Verschuren finishte woensdag als zesde in de finale van de 200 meter vrij. Bij de analyse van deze race werd duidelijk dat Verschuren veel verloor op zijn keerpunten. "Die waren niet goed. In de training lukt het wel, maar in de wedstrijden ben ik toch weinig met mijn keerpunt bezig. Dat moet beter", stelde de Amsterdamse zwemmer. Hij was wel tevreden met zijn wedstrijd in de series op de 100 meter vrij. "Ik heb lekker gezwommen. Vanavond moet het nog een stukje harder."

Joost Reijns lukte het niet om zich te kwalificeren. Hij klokte 50,53 en daarmee eindigde hij op een teleurstellende 39ste plaats.

De winnende tijd in de series kwam op naam van de Italiaan Luca Leonardi. Hij zwom een tijd van 48,66.

De halve finales op de 100 meter vrije slag worden vanavond gezwommen.