NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid neemt gestaag af

Er zijn meer mensen aan het werk, voor de derde maand op rij daalt de werkloosheid.

In juli zaten 645.000 mensen zonder werk, 12.000 minder dan in juni en dat is 8,2 procent van de beroepsbevolking volgens de nationale CBS-definitie. Volgens de Europese ILO-definitie komt het werkloosheidspercentage uit op 6,7 procent.

Het aantal WW-uitkeringen neemt na een gestage daling weer toe. Er kwamen 6000 WW-uitkeringen bij, vooral voor mensen uit het onderwijs. Het aantal WW-uitkeringen voor mensen in de horeca en de handel daalde juist. De toename was het grootst in de provincies Drenthe en Friesland.

Beroepsbevolking krimpt

Intussen is de beroepsbevolking, werkenden en werkzoekenden, wel kleiner geworden. Dat hangt onder meer samen met de vergrijzing. Ook zijn er mensen die niet langer willen werken of een baan willen zoeken.

Volgens het CBS is vergeleken met een jaar geleden zowel het aantal werklozen als het aantal werkenden met 50.000 mensen afgenomen.

CBS of ILO

Internationaal gezien zitten in Nederland relatief weinig mensen zonder werk. De werkloosheid ligt ver onder het gemiddelde voor de eurozone, dat op 11,5 procent ligt. Alleen in Duitsland, Malta en Oostenrijk is de werkloosheid lager.

Het CBS hanteert sinds jaar en dag een eigen nationale definitie die afwijkt van de Europese, zogeheten ILO-definitie van werkloosheid. Volgens de nationale definitie telt iemand pas als werkloos wanneer hij of zij minder dan 12 uur betaald werk heeft.

De ILO-definitie stelt dat iedereen die werkt, ongeacht het aantal uren, niet werkloos is. Dus ook studenten en scholieren met kleine baantjes tellen mee. Daardoor valt het ILO-percentage altijd een stuk lager uit dan de nationale werkloosheidscijfers, wat de nodige verwarring geeft.

Vanaf 2015 hanteert het CBS de Europese definitie.

Goed nieuws

Minister Asscher noemt het goed nieuws dat de werkloosheid nu al drie maanden achter elkaar is gedaald. "Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk," voegt hij eraan toe. Het bestrijden van de werkloosheid noemt hij de topprioriteit van het kabinet.

Volgens Asscher zijn er steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat. Maar de internationale spanningen baren hem wel zorgen. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de economie is volgens hem moeilijk te voorspellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl