NOS VoetbalAangepast

Feyenoord niet bang in Kiev

Tot en met afgelopen maandag heeft Feyenoord geprobeerd de UEFA ervan te overtuigen niet naar Oekraïne af te hoeven reizen. In de play-offs voor de Europa League spelen de Rotterdammers vanavond in Kiev tegen FC Zorja Loegansk.

Niet alleen de veiligheid was daarbij een issue, zo vertelt technisch directeur Martin van Geel: "Wij vinden eigenlijk dat de UEFA er iets meer gevoel voor zou moeten hebben dat we een Nederlandse club zijn. Als je kijkt wat er de afgelopen periode is gebeurd met de MH17. Nederland is in shock geweest en dat is natuurlijk afschuwelijk."

Niet bang

Vanwege de veiligheidssituatie voelden de Rotterdammers zich aanvankelijk niet helemaal comfortabel bij een reis naar Oekraïne. Een gesprek op maandag met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dat onbehaaglijke gevoel volgens trainer Fred Rutten weggenomen. "Dat bezoek was zeer prettig. We zijn dan ook zeker niet bang om hier te spelen."

Algemeen directeur Eric Gudde reisde met enkele medewerkers voor de spelersgroep uit naar Kiev. Hij wilde met eigen ogen zien of de veiligheid gegarandeerd is.

Business as usual

"Wij hebben inderdaad aangetroffen wat alle autoriteiten hebben gezegd. Het is business as usual. We hebben de route van hotel naar stadion verschillende keren gelopen en met de auto gedaan. Ik ga er van uit dat we op een normale manier die wedstrijd kunnen spelen," verklaart Gudde.

Hij beseft dat zijn waarnemingen voor velen niet stroken met de journaalbeelden van de afgelopen weken uit het land: "We hebben het beeld dat het overal in Oekraïne één grote puinhoop is, terwijl dat in Oost-Oekraïne zo is. Wellicht dat we tijdens de lunch met het bestuur van de tegenstander daar wat meer van horen."

Omdat het duel in Kiev en niet in het onrustige Loegansk wordt gespeeld, worden er weinig toeschouwers voor de thuisclub verwacht. "Met die omstandigheden zullen we normaal moeten omgaan en daar zijn de spelers en de staf ook professioneel genoeg voor'', zegt trainer Rutten.

Vijftig Feyenoord supporters

Feyenoord kan in elk geval op de steun van tientallen fans rekenen, denkt Eric Gudde: "Onze supportercoördinator verwacht vijftig, zestig supporters. Ik ben er vandaag vijf tegengekomen. Die kom je overal tegen, vorig jaar ook in Krasnodar. Het is ongelooflijk hoe trouw ze aan de club zijn, waar je ook in Europa speelt."

Feyenoorder Jordy Clasie kan gewoon meespelen in het duel in de voorronde van de Europa League. De middenvelder ontbrak vrijdag in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen vanwege hamstringklachten.

Gevaarlijke counterploeg

Trainer Fred Rutten ziet de Oekraïense opponent als een gevaarlijke counterploeg: "Zorja heeft een stugge en fysiek sterke ploeg, waartegen het moeilijk scoren is. De omschakeling van balverlies naar balbezit beheersen ze uitstekend," aldus de coach.

Directeur Gudde vindt het fijn dat de gesprekken weer over de wedstrijd kunnen gaan: "We hebben het eigenlijk nog helemaal niet over voetbal gehad de afgelopen weken, alleen maar over veiligheid. Terwijl het wel belangrijk is dat Feyenoord eens een keer de groepsfase haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl