NOS NieuwsAangepast

"Help boeren in Russische winter"

De Russische boycot van groenten, fruit, zuivel en vlees raakt veel klanten van de Rabobank. Enkele tientallen boeren en telers zitten al in de problemen. "De sector herstelt juist na vier moeilijk jaren en de handelsoorlog met Rusland komt zo bezien op een heel ongelukkig moment", aldus de Rabobank.

Circa 85 procent van de food- en agrisector bankiert bij de Rabobank. Wereldwijd heeft de bank voor bijna 90 miljard euro uitstaan aan kredieten in deze sector, in Nederland alleen al bijna 32 miljard euro.

De 125 miljoen euro die de EU geeft aan de door de boycot getroffen sector en de maatregelen van het kabinet, zoals deeltijd-ww en garantstellingen voor leningen, zijn goed maar niet genoeg, zegt bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud.

Russische winter

"We doen er alles aan om onze klanten in de land- en tuinbouw door de Russische winter heen te helpen", zegt financiëel directeur Bert Bruggink. "In de kern gezonde bedrijven zal de bank helpen, ook al lijden ze nu verliezen."

De bank heeft onder meer procedures aangepast, zodat sneller dan gebruikelijk kan worden bijgesprongen met bijvoorbeeld extra kredieten.

Meebetalen

De Rabobank heeft over het voorbije halfjaar 1,1 miljard euro winst gemaakt. Dat is bijna evenveel als een jaar geleden. De bank zegt te merken dat het economisch herstel in Nederland doorzet.

De winst had ruim 200 miljoen euro hoger kunnen uitvallen, maar net als andere banken moest ook de Rabobank meebetalen aan de redding en nationalisatie van SNS Reaal. De zogeheten resolutieheffing kostte de bank 214 miljoen euro.

Toch waren er nog veel ondernemers die hun lening niet terug konden betalen. Het ging vooral om ondernemers in de glastuinbouw, de industrie en de vastgoedsector.

Lolletje

Rabobank zegt dat particulieren minder spaarden. De toevertrouwde spaargelden daalden met 2 procent tot 148,4 miljard euro. Volgens de bank wordt een deel van het geld dat anders werd gespaard nu gebruikt voor het aflossen van kredieten.

Door de lage rente op spaargeld is dat nu aantrekkelijker. "Sparen is nu geen lolletje", zegt Minderhoud.

Zo losten mensen extra af op hun hypotheek. Door de forse toename van het aantal aflossingen daalde de totale kredietportefeuille van leningen en hypotheken met anderhalf miljard tot ruim 433 miljard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl