"Hamas claimt doden tieners"

Voor het eerst lijkt Hamas de verantwoordelijkheid op te eisen voor het ontvoeren en vermoorden van drie Israëlische tieners in juni. Dat gebeurt in een video, die is opgedoken in Israëlische media. De moord was een van de belangrijkste aanleidingen voor het offensief van Israël in de Gazastrook.

De tieners werden medio juni ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever en werden twee weken later dood gevonden. Israël hield de Palestijnse organisatie Hamas direct verantwoordelijk, maar die ontkende er iets mee te maken te hebben. Hamas prees de ontvoering wel.

De video die nu is opgedoken, is opgenomen tijdens een bijeenkomst van islamitische geestelijken in Istanbul. Volgens Israëlische media is Hamas-prominent Saleh al-Arouri erop te horen. Hij schept op over de rol van Hamas bij de moorden.

al-Qassam

"Er wordt gezegd dat het een Israëlische complottheorie is, maar ik zeg dat dat niet zo is", klinkt het. Vervolgens zegt de man dat de ontvoering en moord zijn uitgevoerd door strijders van al-Qassam, de militaire tak van Hamas. Het zou gaan om een steunbetuiging aan de Palestijnse gevangenen in Israël.

De ontvoering leidde in juni tot grote onrust. Israëlische militairen pakten honderden Palestijnen op in de zoektocht naar de drie jongens. Na de vondst van de lichamen escaleerde het geweld. In de Gazastrook vielen meer dan 2000 doden, overwegend Palestijnse burgers.

Coupplan

Arouri is een prominente figuur binnen Hamas. Hij zat in Israël meerdere keren jarenlang gevangen en woont nu in Istanbul. Arouri is volgens Israël ook het brein achter een plan van Hamas om de macht te grijpen op de Westelijke Jordaanoever. Dat plan werd onlangs door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet ontdekt.

Hamas zou bezig zijn geweest om op de Westelijke Jordaanoever strijders te rekruteren om een coup te plegen tegen de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Het plan was om daarna vanuit de Westoever op grote schaal aanslagen te plegen in Israël, aldus Shin Bet.

De veiligheidsdienst arresteerde in juni meer dan 90 Hamas-functionarissen die bij het plan betrokken waren. Dat gebeurde op grond van informatie die was verzameld in het onderzoek naar de ontvoering van de drie Israëlische tieners. Israël vermoedde toen al dat Arouri achter de ontvoering zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl