VS: reddingsactie journalist mislukte

Tientallen Amerikaanse commando's hebben deze zomer geprobeerd om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de Islamitische Staat. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt.

De missie mislukte doordat de speciale eenheden de Amerikaanse gevangenen niet konden vinden. Een van de gijzelaars was de journalist James Foley, die in 2012 werd ontvoerd en onlangs werd gedood. Dinsdagavond dook er een video op van zijn onthoofding door een IS-strijder.

Vuurgevecht

Toen Amerikaanse inlichtingendiensten de locatie van de gijzelaars dachten te weten, gaf president Obama zijn goedkeuring voor de operatie. Tientallen commando's werden in Syrië gedropt, maar de gevangenen waren er niet.

Wel raakten ze in gevecht met IS-strijders. Daarbij is volgens het Pentagon een onbekend aantal militanten gedood. Een Amerikaanse militair raakte lichtgewond toen het vliegtuig waarin hij zat werd geraakt.

Losgeld

Volgens The New York Times heeft IS tevergeefs miljoenen dollars losgeld gevraagd in ruil voor de vrijlating van Foley. Zijn familie zegt dat een onbekend bedrag is geëist en dat de Amerikaanse regering daar niet op in is gegaan, schrijft de krant. "In tegenstelling tot enkele Europese landen weigert de VS geld te geven aan ontvoerders van Amerikanen."

De IS-strijders houden nog zeker drie Amerikanen in gijzeling. Ze dreigen ook die te executeren als Washington geen geld geeft, zegt The New York Times.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl