"Werk Foley zal niet stoppen"

Het werk van James Foley zal worden voortgezet. Dat zei nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans, die Foley persoonlijk kende, vanavond in Nieuwsuur. "Ik denk dat er mensen als James op zullen blijven staan om berichtgeving te doen. Er zijn daar nog steeds heel veel mensen, veel freelancers ook, die voor weinig geld en met veel gevaar, berichten vanuit oorlogsgebied. Dat zal doorgaan."

Oerlemans werd zelf gegijzeld in juli 2012 en het was Foley die zich inzette voor zijn vrijlating. "De collega met wie ik ontvoerd was, was goed bevriend met James. Toen we onze afspraak met hem misten, ergens in Syrië, gingen bij Foley meteen alarmbellen af. Hij trok de grens over, terug Turkije in, en zette al zijn journalistencontacten in om informatie over ons in te winnen."

Omhelzing

Uiteindelijk kwamen Oerlemans en zijn collega na een week vrij. "James was de eerste die mij omhelsde. Ik kende hem eigenlijk niet, maar omdat hij zo intensief met onze bevrijding bezig was geweest, had hij het gevoel mij wel goed te kennen."

Na die ervaring besloot Oerlemans dat Syrië voor hem te gevaarlijk was. "Je moet daar heel goed weten met wie je in zee gaat, je contacten moeten honderd procent betrouwbaar zijn. En dan nog, James was enorm ervaren en had die contacten. Toch is het hem gebeurd."

De Amerikaanse journalist Foley werd in november 2012 ontvoerd in Syrië. Gisteravond werd een filmpje op internet gezet waarin hij wordt onthoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl