NOS NieuwsAangepast

Hoger beroep om uitkeringexport

Minister Lodewijk Asscher gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 2012 geldt het Woonlandbeginsel. Dat betekent dat uitkeringen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschikten en nabestaanden worden aangepast aan de kosten voor het levensonderhoud in het land waar de inkomensgerechtigde woont.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde dat het Woonlandbeginsel in strijd is met het sociale zekerheidsverdrag dat Nederland heeft met Marokko.

Onrust

Voor Mohamed Sayem, directeur van de Stichting Steun Remigranten en belangenbehartiger van de uitkeringsgerechtigden, komt het hoger beroep niet als een verrassing. Jammer vindt hij het wel: "Een nieuwe procedure brengt weer veel onrust, terwijl de uitslag al vaststaat."

Zelfs bij de hoogste rechter geven juristen Asscher immers weinig kans, meldde de Volkskrant eerder. Nederland is in diverse rechtszaken verwikkeld over het Woonlandbeginsel. Er zijn ook rechtszaken die over kinderbijslag gaan. Tot nu toe ving Asscher bot bij de rechter, zowel over lopende als nieuwe uitkeringen.

Samenwerking

Asscher is in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten om het socialezekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko aan te passen. Opzeggen, waarvoor de VVD in een motie pleit, is vooralsnog niet aan de orde. Dat zou namelijk de samenwerking op andere gebieden, zoals justitie en veiligheid, ook kunnen schaden.

Zo kan Marokko sinds eind 2012 Marokkaanse Nederlanders berechten voor misdaden die zij in Nederland hebben gepleegd. En ook op het gebied van fraude wordt nauw samengewerkt. Asscher belooft wel de motie "mee te nemen in zijn onderhandelingen als duidelijk signaal vanuit de Kamer".

Asscher schrijft aan de Kamer dat de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam hierin geen verandering brengt. Hij wil dat het woonlandbeginsel ook in Marokko wordt toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl