Trucks hulpkonvooi deel grens over

Acht vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi zijn de Russische kant van de grens overgestoken bij Oekraïne en staan nu in niemandsland. Dat is voor het eerst sinds het hulpkonvooi van zo'n 280 vrachtwagens ruim een week geleden uit de regio Moskou vertrok.

De grensovergang is in handen van rebellen. Wie er gaat over het inklaren van de hulpgoederen aan de Oekraïense zijde, is niet duidelijk, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Formeel kunnen de Oekraïense autoriteiten niets doen, maar misschien zijn daar afspraken over gemaakt.'' Ook is niet bekend hoe lang dit gaat duren.

Linke soep

Dat het hulpkonvooi meteen doorrijdt naar de eindbestemming is onwaarschijnlijk. "Het is nu donker daar. Om in het donker door het oosten van Oekraïne te rijden is linke soep. Mogelijk wachten ze tot morgenochtend, maar dat is gissen."

Oekraïne wil dat de lading grondig wordt onderzocht voordat de trucks de grens oversteken. Eergisteren werd bekend dat Oekraïne en Rusland alle obstakels uit de weg hebben geruimd voor het konvooi.

Veilige route

Het konvooi is bestemd voor de regio Loegansk, maar gaat eerst naar een centraal punt. In de stad Loegansk wordt zwaar gevochten doordat het Oekraïense leger de grensstad probeert te heroveren op pro-Russische rebellen. ''Mogelijk is er een veilige route gevonden naar het verzamelpunt.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl