NOS WielrennenAangepast

'Vino' aangeklaagd voor corruptie

Aleksander Vinokoerov moet zich alsnog verantwoorden voor zijn vermeende omkoping tijdens de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik van 2010. Volgens Belgische media klaagt de rechtbank van Luik de Kazach en diens concurrent dat jaar, Aleksander Kolobnev, aan voor corruptie.

Het parket in België acht bewezen dat Vinokoerov, tegenwoordig manager van onder anderen Tour-winnaar Vincenzo Nibali bij Astana, een bedrag van 150.000 euro heeft betaald aan Kolobnev in ruil voor de zege.

De twee reden samen op kop in de finale van de wedstrijd. Vinokoerov sprong op de laatste beklimming plotseling weg bij de Rus.

150.000 euro

Mailcontact tussen de twee renners en bankafschriften dienen als bewijs voor de omkoping. Vinokoerov zou nog in hetzelfde jaar twee cheques hebben overgemaakt aan Kolobnev, één ter waarde van 100.000 euro en één van 50.000 euro.

De Kazach ontkent iets met omkoping te maken te hebben. Hij verklaarde eerder dat een financieel directeur van Astana zijn mailadres gehackt zou hebben.

Onderzoek wees bovendien uit dat er een bedrag van precies 150.000 euro was overgemaakt náár de rekening van Vinokoerov. Afkomstig van de Kazachse wielerfederatie. Opmerkelijk: die bond riep niet lang daarna een prijs in het leven voor de beste Kazachse wielrenner van het jaar 2010. De bijbehorende premie voor de tot dan toe niet bestaande prijs bedroeg 150.000 euro.

De vermeende omkopingszaak begon in Italië, waar de procureur van Padua mails en bankafschriften in handen kreeg. Eind 2012 werd het dossier overgedragen aan het parket van Luik en de UCI, die op 5 november 2012 liet optekenen dat "de heren Vinokoerov en Kolobnev zo snel mogelijk worden uitgenodigd om zich te komen verantwoorden".

Overigens is de rechter in Luik al in mei overgegaan tot de aanklacht. Wanneer er een uitspraak komt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl