Brits onderzoek naar beul van Foley

Groot-Brittannië gaat onderzoeken of de islamitische strijder in de IS-video, waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd, van Britse afkomst is. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond bekendgemaakt.

"Obama, dit roep je over jezelf en je mensen af", zegt de strijder in de video met een Brits accent, voordat de onthoofding wordt uitgevoerd. Volgens correspondent Arjen van der Horst hebben de autoriteiten nog geen idee wie de man is.

Onderzoek

Eerder vandaag verklaarde Hammond dat alles erop wijst dat Foley door een Britse moslim vermoord is. Premier Cameron keerde naar aanleiding van de gebeurtenissen eerder terug van zijn vakantie. De Britse premier zegt diep geschokt te zijn dat een Britse onderdaan betrokken is bij de moord op een Amerikaanse journalist.

De anti-terreureenheid van de Britse politie gaat de zaak onderzoeken. Er zal nauw met de Verenigde Staten worden samengewerkt om de identiteit van de IS-strijder te achterhalen.

Niet verbaasd

Hammond zei in een verklaring dat hij niet verbaasd was toen hij het Britse accent van de IS-strijder hoorde. "We weten dat er een groot aantal Britten betrokken is bij verschrikkelijke misdaden of bij het voeren van een jihad met de IS of andere extremistische organisaties."

Groot-Brittannië kampt met een groeiend aantal radicale moslims die naar Syrië, Irak en andere conflictgebieden vertrekken om te vechten. Volgens de Britse geheime dienst gaat het om 400 tot 500 Britse strijders.

Scherpe maatregelen

Volgens Van der Horst zien de Britten de terugkerende radicale moslims als een grote dreiging voor de nationale veiligheid. Daarom heeft de Britse overheid de maatregelen voor deze moslims aangescherpt.

"Iedereen die in Syrië of Irak heeft gevochten kan erop rekenen dat hij meteen gearresteerd wordt. De afgelopen tijd zijn al 69 Syriëgangers opgepakt." Ook moslims die tijdens nationale demonstraties met IS-vlaggen lopen, worden meteen gearresteerd.

Er worden geen Britse troepen naar Irak gestuurd voor een militaire interventie. Die boodschap herhaalde premier Cameron vanavond tijdens een toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl