Obama: VS zet strijd tegen IS voort

De Verenigde Staten gaan door met de strijd tegen de Islamitische Staat, ondanks de onthoofding van de journalist James Foley door militanten van de Islamitische Staat. "De ideologie van IS is failliet. In de 21e eeuw is geen plaats voor een groep als IS", zei president Obama.

De video van de onthoofding van Foley is geanalyseerd door verschillende inlichtingendiensten in de VS. Volgens hen is het beeld authentiek.

Obama sprak met de ouders van Foley. "Ik heb hun gezegd dat ons hart gebroken is en dat we samen met hen Jim en alles wat hij heeft gedaan zullen eren." Obama zei diep geschokt te zijn door de moord.

De ouders van Foley zeggen in een verklaring dat hun zoon is gestorven als een held. "Mijn zoon was moedig tot het einde", zei zijn moeder.

Zegevieren

Obama sprak niet rechtstreeks over nieuwe bombardementen, maar zei wel: "Als mensen Amerikanen iets aan doen, doen we wat nodig is om het recht te laten zegevieren. We zullen doorgaan met wat nodig is om geweld te vervangen door hoop en beschaving."

In de video, die gisteren online werd gezet, wordt Foley gedwongen te zeggen dat de aanvallen van de VS op IS tot zijn dood hebben geleid. Ook is een andere gijzelaar te zien, de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. Hem wacht hetzelfde lot als de VS doorgaat met de bombardementen tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl