NOS NieuwsAangepast

Amerikaans geld vlucht uit Europa

Amerikaanse beleggers mijden de EU. In zes weken tijd trokken ze zo'n 4 miljard dollar uit de Europese markt. Het bedrag dat in Nederland geïnvesteerd wordt is zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van databureau Markit.

De beleggers zijn bang dat Europa hard geraakt wordt door Russische sancties. Maar ook de tegenvallende groei van de Europese economieën en de sterke dollar jagen Amerikaanse investeerders weg uit Europa.

Amerikanen hadden op 30 juni 136 miljard dollar uitstaan bij Europese en Britse fondsen. Zes weken later was dat gedaald naar 127,5 miljard dollar. Vooral investeringen in Duitsland liepen terug.

Winst in VS

"De resultaten van Europese economieën en bedrijven vallen tegen, terwijl de winstgevendheid in de Verenigde Staten vooral aantrekt", legt Bob Homan van ING Investment uit. En daarom wordt Europa minder aantrekkelijk om in te investeren.

"Daar komt de situatie met Rusland nu bovenop. De verwachting is dat Europa toch harder geraakt zal worden door de boycot dan andere economieën."

Nederlandse bedrijven

In de eerste zes maanden van het jaar waren Europese aandelen juist erg in trek bij Amerikaanse beleggers.

Amerikaanse beleggers investeren een bescheiden bedrag in Nederlandse aandelen. Begin dit jaar stond er 300 miljoen dollar bij uit bij het Amerikaanse fonds dat investeert in 50 Nederlandse bedrijven. Dat bedrag is nu 165 miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl