"Getuigen Poch onbetrouwbaar"

Door Hugo van de Parre en Robert Bas

Oud-Transavia-vlieger Henk Potze trekt de getuigenissen van twee oud-collega's over de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch in twijfel. Een van de getuigen is volgens hem onvoorspelbaar en onbetrouwbaar. Bovendien is het volgens hem opvallend dat de twee getuigen zes jaar na dato bijna dezelfde verklaring aflegden.

"Alsof ze het geoefend hadden, alsof ze samen een plan hadden. Ik was verbaasd dat ze zich na zes jaar zoveel details konden herinneren", zegt Potze.

Videoverbinding

Potze was woensdag de tweede getuige die vanuit de rechtbank in Den Haag via een videoverbinding door de Argentijnse rechtbank verhoord werd. Hij maakte er geen geheim van dat hij aan de kant van Poch staat.

Julio Poch staat in Buenos Aires terecht in een megaproces tegen meer dan zestig Argentijnen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan misdrijven tijdens het militaire regime in de jaren zeventig.

Dodenvluchten

Poch wordt ervan verdacht dat hij heeft deelgenomen aan de dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van het regime boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Poch werd in 2009 in Spanje gearresteerd en aan Argentinië uitgeleverd. De aanleiding voor de arrestatie waren verklaringen van de Transavia-piloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Weert. Die verklaarden dat Poch tijdens een etentje met collega's op Bali in 2003 had verteld over de dodenvluchten.

De twee getuigen maakten hieruit op dat de piloot zelf had deelgenomen aan de dodenvluchten. Poch ontkent betrokkenheid bij de dodenvluchten. Volgens hem heeft hij alleen in algemene termen over de vluchten gesproken.

Etentje

Getuige Tim Weert herhaalde vorige week in een videoverhoor dat hij ervan overtuigd is dat Poch tijdens het bewuste etentje aangaf dat hij zelf deel had genomen aan de dodenvluchten.

Potze nam kort na de arrestatie van Poch contact op met Reijnoudt Brouwer en Weert. "Ik wilde weten of ze Poch hadden horen zeggen dat hij had deelgenomen aan de dodenvluchten. Of hij dat letterlijk had gezegd. Ze begonnen allebei hun antwoord op een ontwijkende manier. Ze zeiden niet ja of nee", zegt Potze.

Hij noemt het ook gevaarlijk en onverantwoordelijk dat de twee getuigen een verklaring in het Spaans hebben ondertekend, terwijl ze beiden deze taal niet machtig zijn.

Jaloers

Potze denkt dat Weert jaloers was op Poch omdat hij binnen Transavia snel promotie maakte tot gezagvoerder. Ook het besluit van Transavia dat Poch langer op Bali mocht blijven dan hijzelf zou Weert jaloers hebben gemaakt.

De komende weken worden nog enkele getuigen door middel van een videoverhoor door de Argentijnse rechtbank ondervraagd. Naar verwachting duurt het proces tegen Poch en zijn medeverdachten nog tot eind volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl