NOS VoetbalAangepast

Jans: moeten een topdag hebben

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, luidt de slogan van PEC Zwolle voor het debuut in de Europa League tegen Sparta Praag. Gewoon thuis slapen en een normale voorbereiding op de wedstrijddag, zoals men gewend is. Daar staat coach Ron Jans voor.

Hij gaat er vanuit, door geen extra druk op de selectie te leggen, dat zijn ploeg zich voor het eerste optreden op Europees niveau het beste kan onderscheiden. "Wij gaan gewoon ons eigen spel spelen," belooft Jans, in aanloop naar de wedstrijd van donderdagavond.

"De bekerfinale, zo moet het weer"

"Wij klappen er in het begin met steun van het publiek op en dan zien we wel hoe het loopt. Wij moeten een topdag hebben, liefst meer dan dat. Dan is een goed resultaat haalbaar en kunnen wij ons een uitgangspositie verwerven, die kans biedt op het bereiken van de poulefase. Ik heb de spelers gewezen op onze wedstrijd van 20 april - winst in bekerfinale tegen Ajax - zoals wij toen hand in hand stonden, moet het nu weer."

Dreun voor Sparta Praag

De druk ligt bij de Tsjechen. Zij werden volkomen onverwacht in de voorronde voor de Champions League uitgeschakeld door het Zweedse Malmö FF. En die dreun is hard aangekomen bij de leiding van de Tsjechische landskampioen. Immers, alles was erop gericht bij Sparta Praag om het financieel zeer aantrekkelijke CL-bal te bereiken.

Jans: "Uitgeschakeld worden door een onbekende Nederlandse club als PEC Zwolle, zal als onacceptabel worden ervaren door de leiding van Sparta Praag. Wij zijn niet de favoriet, maar kunnen wel voor een sensatie zorgen. Zodra tegenstanders al klagen over ons kunstgrasveld, hebben wij kansen."

Jans zelf heeft ervaring in het Europese voetbal opgedaan bij FC Groningen. In zijn selectie, waarin verdediger Joost Broerse ontbreekt vanwege een vier jaar geleden als speler van Apoel Nicosia opgelopen schorsing van twee duels, hebben aankoop Thomas Lam (met AZ), aanvaller Jordy Lukoki (met Ajax) en Tomas Necid (met Slavia Praag) kennis opgedaan in de Europa League.

Aartsrivaal

Vooral voor de jongste aanwinst van PEC Zwolle is de confrontatie met Sparta Praag een bijzondere ervaring. De Tsjech Necid is namelijk afkomstig van aartsrivaal Slavia Praag. De 26-jarige aanvaller, die in de basiself begint na een goede invalbeurt bij FC Dordrecht, verwacht zeker in zijn vaderland op een speciale ontvangst.

"Wedstrijden tussen Sparta en Slavia zijn altijd beladen", aldus de 26-voudig international. "Sparta is de sterkste ploeg in Tsjechië. Dat elftal speelt ook het beste voetbal. Het gaat momenteel echter niet naar wens. Daar moeten wij van profiteren. De buitenwacht denkt dat PEC Zwolle kansloos is, maar dat ben je nooit in voetbal. Ik zie wel mogelijkheden om verder te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl