NOS NieuwsAangepast

Hamas: poorten van de hel geopend

Na de hervatting van de beschietingen lijkt een permanent bestand in de Gazastrook verder weg dan ooit. Hamas zegt dat het voor het eerst raketten heeft afgevuurd op een Israëlisch gasveld in zee ten noordwesten van de Gazastrook.

Ook verklaarde Hamas dat Israël "de poorten van de hel heeft geopend" met de beschieting van een huis waarvan werd gedacht dat de militaire Hamasleider Mohammed Deif daar op bezoek was. Hij was er niet, maar zijn echtgenote en een zoon van zeven maanden waren wel in de woning aanwezig. Vrouw en kind kwamen om het leven.

Deif wordt gezien als het brein achter de ondergrondse operaties tegen Israël. Een Israëlische minister zei dat hij ervan overtuigd is dat het leger informatie had dat Deif in de woning was, "anders hadden we het huis niet gebombardeerd". Een andere minister verklaarde dat Israël doorgaat met het elimineren van kopstukken van Hamas.

19 doden

Bij de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn volgens Palestijnse bronnen in totaal 19 doden gevallen.

Israël zegt dat sinds gisteren honderd Palestijnse raketten op Israël zijn afgevuurd. Sommige werden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome. Het land maakte geen melding van gewonden.

Gasveld

De raketten op de gasinstallatie Noa hebben hun doel gemist, zei een Israëlische woordvoerder. Noa ligt op zo'n 30 kilometer uit de kust. De kans dat de onnauwkeurige raketten zo'n kleine installatie raken is klein. De Israëlische marine bewaakt het platform.

Egypte, dat bemiddelt tussen de partijen, zegt dat het contact blijft houden met de Israëlische en Palestijnse delegaties die gisteren Caïro verlieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl