NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen afschieten meeuwen

Vogelbescherming Nederland is tegen plannen van de VVD om overlast van meeuwen te bestrijden door de dieren af te schieten of te vergassen.

Overlast van naar afval zoekende meeuwen kan het beste worden bestreden door afval slechter bereikbaar te maken, aldus de Vogelbescherming. "Minder rotzooi op straat en ondergrondse vuilcontainers bijvoorbeeld."

Touwen spannen

Daarnaast kunnen daken van huizen ongeschikt gemaakt worden voor broedparen, door er bijvoorbeeld touwen te spannen. En er kunnen alternatieve broedplekken gecreëerd worden, zoals schelpeneilandjes.

Vogelbescherming wijst erop dat van de vier meest voorkomende meeuwensoorten er drie in aantal achteruit gaan; de zilvermeeuw, de kokmeeuw en de stormmeeuw.

Broedparen

Volgens gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland is het aantal kokmeeuwen tussen 1999 en 2012 gedaald van zo'n 135.000 broedparen naar minder dan 100.00. In die periode halveerde het aantal broedparen van de stormmeeuw van 6.000 naar minder dan 3.000. En het aantal broedparen van de zilvermeeuw liep terug van 65.000 naar minder dan 50.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl