NOS NieuwsAangepast

Nog geen fruit voor voedselbanken

Het duurt nog zeker een week voordat klanten van voedselbanken groente en fruit in hun pakketten krijgen. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedselbanken. "De wil is er om de groente en fruit zo snel mogelijk bij de voedselbanken te krijgen, maar eerst moet duidelijk worden hoe Europa de telers gaat compenseren." Ook zijn de overschotten deze week te klein vanwege het koude weer.

De Europese Commissie kondigde maandag 125 miljoen euro compensatie aan voor Europese telers van groente en fruit die last hebben van de Russische boycot. Maar omdat nog niet bekend is welke partijen groente en fruit uit de markt gehaald worden, lukt het niet meer om de overschotten deze week bij de distributiecentra van de voedselbanken te krijgen.

De voedselpakketten worden bij de meeste voedselbanken morgen en vrijdag uitgedeeld. Normaal gesproken zit slechts bij zo'n 8 tot 10 procent van de voedselbanken wel eens verse groente en fruit in de pakketten. Dat is onder meer het geval in het Westland, waar vanochtend nog tien pallets werden rondgedeeld.

Overtollig

De voedselbanken zijn al sinds begin vorige week in gesprek met LTO Nederland. "Ik verwacht tomaten, komkommers en paprika's maar ik laat me graag verrassen," zei directeur voedselwerving Salomon Querido toen. Salomon zegt dat er wel 300.000 kilo groente en fruit nodig is om alle afnemers van voldoende vers voedsel te voorzien. In Nederland zijn 35.000 huishoudens van de voedselbanken afhankelijk.

De belangenorganisatie voor de tuinders verwacht dat de Europese Commissie pas vrijdag met de uitvoeringsregeling komt van de steunmaatregelen. Maandag gaat LTO dan weer met de voedselbanken rond de tafel om de toevoer van het overtollige groente en fruit naar de voedselbanken te organiseren.

Prijzen weer gestegen

Intussen zijn de prijzen van sommige soorten de laatste twee dagen gestegen. Dat is vooral het gevolg van het koude en sombere weer. Tomaten, komkommers en paprika's rijpen daardoor veel minder snel waardoor het aanbod op de veilingen lager is en de prijzen stijgen.

Zo leverden tomaten vorige week op de veiling nog maar een paar centen op per kilo. Nu is dat alweer rond de 40 cent. Komkommers doen minder dan 20 cent de kilo, maar een paar dagen geleden werd er amper nog iets voor betaald. Voor paprika's wordt nu ongeveer 60 cent de kilo gegeven, twee keer zoveel als vorige week.

De verwachting is dat de prijzen blijven schommelen met het weer en de vraag. Als de prijzen een beetje op peil blijven, dan kan het zijn dat er geen reden meer is om de partijen uit de markt te halen, zegt een woordvoerder van LTO Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl