Meer journalisten ontvoerd in Syrië

James Foley was niet de enige journalist die is ontvoerd in Syrië. In het filmpje van Foleys onthoofding is zeer waarschijnlijk nog een andere ontvoerde Amerikaanse verslaggever te zien: Steven Joel Sotloff.

En er worden misschien nog wel zo'n twintig andere journalisten gegijzeld in het land, meldt de Amerikaanse organisatie Committee to Protect Journalists (CPJ). Volgens het CPJ zijn onder hen zowel lokale als buitenlandse journalisten. Een groot deel van hen wordt vastgehouden door de islamitische extremisten van IS.

Ontvoeringen geheim

Een Britse organisatie die zich ook bezighoudt met veiligheid van journalisten, INSI, houdt het aantal ontvoerde journalisten in Syrie op "misschien wel tientallen". Volgens een woordvoerder van het International News Safety Institute is het moeilijk om een exact aantal te geven, omdat ontvoeringen vaak geheim worden gehouden.

"Er is vaak een mediastilte, geïnitieerd door de familie van het slachtoffer of door het medium waar de journalist voor werkt, om de gegijzelde niet in gevaar te brengen", aldus de woordvoerder. Er wordt dan met stille diplomatie geprobeerd om de journalist vrij te krijgen.

Dat was ook het geval bij de ontvoering van de Nederlandse nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans in Syrië. Die kidnapping werd pas bekend toen Oerlemans weer vrij was gekomen, onder meer dankzij hulp van James Foley.

Verschillende groepen

Een andere oorzaak van de onduidelijkheid over de ontvoerde journalisten is dat er in Syrië veel verschillende groeperingen zijn. "Als een verslaggever verdwenen is, weet je vaak niet wie hem heeft en waar hij is, of IS het bijvoorbeeld heeft gedaan of misschien een groep die zich alleen maar voordoet als IS", zegt de INSI-woordvoerder.

Syrië is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten. Sinds het conflict in het land begon in 2011 zijn er 39 journalisten gedood. Nog eens meer dan honderd burgerjournalisten kwamen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl