NOS VoetbalAangepast

Porto en Lille jagen op CL-ticket

In het gloednieuwe Franse stadion Grand Stade Lille Métropole, speelt OSC Lille vanavond (20.45 uur) tegen FC Porto. De belangen voor beide ploegen zijn groot, FC Porto wil graag net als de eeuwige rivalen Benfica en Sporting een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League bemachtigen.

Ook Lille hoopt zich te kunnen plaatsen voor de groepsfase; de Fransen ontbraken vorig seizoen en willen dat snel rechtzetten.

Goed georganiseerde ploeg

Het afgelopen weekend speelde Lille gelijk tegen FC Metz: 0-0. Volgens commentator Jan Roelfs is de hoofmacht van trainer René Girard een goed georganiseerde ploeg. Afgelopen seizoen eindigden ze op de derde plaats in de Ligue 1. De nul houden is een belangrijke opgave in het duel vanavond tegen Porto.

Bij Lille gaat de meeste aandacht uit naar de Belgische international Divock Origi. De aanvaller tekende in juli nog een contract bij Liverpool, maar werd vervolgens weer uitgeleend aan zijn vorige werkgever. Ook oud-Feyenoorder Salomon Kalou staat onder contract in Rijsel.

De Franse club heeft een grote naam als het gaan om het ontdekken van talent. Kevin Mirallas, Eric Abidal, Yohan Cabaye, Mathieu Debuchy en Stephen Lichtsteiner stonden in het verleden onder contract bij de club. Lille staat net als Ajax bekend als een club met een uitstekende jeugdopleiding. Onlangs investeerde de club nog 20 miljoen in een modern jeugdaccommodatie.

Nieuwe trainer

Porto heeft een nieuwe trainer de Spanjaard Julen Lopetequi, oud-doelman van Real Madrid en Barcelona. Porto is de competitie goed begonnen met een overwinning op CS Maritimo: 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Rúben Neves en vedette Jackson Martinez. Neves is het grote talent van de club: hij is met zijn zeventien jaar de jongste Porto-speler ooit in de Primeira Liga.

Bruno Martins Indi, die voor ruim zeven miljoen overkwam van Feyenoord, kreeg van Lopetequi een basisplek. De international maakt vanavond ook zijn opwachting in de Champions League.

Team Kuipers

Scheidsrechter Bjorn Kuipers leidt het duel in de play-offs. Voor Kuipers geen nieuw kunstje, al 28 keer eerder was hij arbiter in een Champions Leaguewedstrijd. Kuipers is geen onbekende voor de Portugezen; eerder floot hij al de UEFA Super Cup in 2011 tussen FC Barcelona en FC Porto. Kuipers krijgt in Frankrijk hulp van zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

De return wordt 26 augustus gespeeld in het Portugese Estádio do Dragão.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl