Meteoriet 'per ongeluk' gestolen

De meteoriet, die uit museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht verdween, is waarschijnlijk per ongeluk gestolen.

Directeur Bas Nugteren vermoedt dat de inbrekers op iets anders uit waren dan het zeldzame stukje steen. De meteoriet, met een doorsnede van 5 centimeter, lag in een brandkast, die in zijn geheel is meegenomen. Behalve de meteoriet zaten daarin geld en wat papieren.

Inslag

"We hopen dat we hem terugkrijgen", zegt Nugteren. De dieven kunnen er niets mee, want hij heeft geen marktwaarde. Hij is bovendien ook zo goed omschreven, dat je hem niet zomaar op Marktplaats zet."

De meteoriet is volgens sterrenkundigen 4,6 miljard jaar oud. Het steentje kwam op 28 augustus 1925 bij het Zeeuwse Serooskerke naar beneden. Hij kon worden gevonden, omdat getuigen het object als een 'gouden pijl' uit de lucht zagen vallen. De harde landing zorgde voor een inslag van een halve meter.

Op de stoep

In Nederland is maar een handjevol meteorieten verzameld. Er komen wel vaker steentjes naar beneden, maar die worden meestal niet gevonden, omdat ons landschap daar niet open genoeg voor is.

Gezien zijn zeldzaamheid, beschouwt Nugteren het oersteentje als nationaal erfgoed. "Maar voor wie niet weet wat het is, is het gewoon een stukje steen. Hij roept de dieven op om de meteoriet terug te geven. "Bijvoorbeeld door hem op de stoep bij de politie te leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl