NOS NieuwsAangepast

Rijnzwemmer bereikt Noordzee

De Zwitserse lange-afstandszwemmer Ernst Bromeis heeft vanmorgen de Noordzee bereikt. Bromeis heeft in 41 dagen tijd de hele Rijn afgezwommen, een afstand van zo'n 1250 kilometer. Volgens zijn woordvoerder is hij nog behoorlijk fit, ondanks het feit dat hij "de afgelopen 41 dagen iedere dag een marathon heeft afgelegd".

Gisteren kwam Bromeis al aan in Roterdam. Daar vandaan liep hij door naar Hoek van Holland, waar hij vanmorgen, aangemoedigd door omstanders en familieleden, nog een keer in het water sprong voor de laatste kilometers naar de Noordzee. Daar kwam officieel een einde aan zijn reis, waarmee hij aandacht wil vragen voor het belang van schoon drinkwater.

Schoon water

De 46-jarige Zwitser begon zijn zwemmarathon op 7 juli in het Zwitserse meer Lago di Dentro, de oorsprong van de Rijn. Bij de start had hij vooral last van de lage temperatuur van het water. In Duitsland waren delen van de Rijn ongeschikt om te zwemmen, onder meer door hoogwater, en moest hij tientallen kilometers te voet afleggen. Ook kreeg hij te maken met obstakels als havenbekkens, sluizen of passerende zeeschepen. Hij zwom in totaal zo'n 1250 kilometer.

In 2012 probeerde Bromeis ook al de Rijn af te zwemmen, maar toen moest hij zijn poging na 70 kilometer staken vanwege uitputting. "Het was een vergissing om te denken dat je de hele Rijn af kan zwemmen'', zei hij toen.

Bromeis is niet de enige die de Rijn afzwemt. Een Duitse zwemmer legt op dit moment dezelfde route af. Hij wordt zaterdag in Rotterdam verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl