NOS NieuwsAangepast

Hof hoort protestleiders Pakistan

Het Pakistaanse hooggerechtshof wil de twee leiders van de protestbeweging in de hoofdstad Islamabad morgen horen. De politicus Imran Khan en de geestelijke Tahir ul-Qadri hebben een protestmars op de hoofdstad georganiseerd om premier Sharif tot aftreden te dwingen. De demonstranten zijn nu in de hoofdstad. Het hof heeft verklaard dat de eis tot aftreden van de premier ongrondwettelijk is.

De aanhangers van Qadri deden vandaag een mislukte poging het parlement te blokkeren. Ze kregen van hun leider opdracht te voorkomen dat iemand het parlementsgebouw nog in of uit kon. Via een achteruitgang die bewaakt wordt door het leger konden de parlementariërs het gebouw toch bereiken. Khan waarschuwde dat zijn aanhangers zullen oprukken naar de ambtswoning van premier Sharif als hij vanavond nog niet is afgetreden.

Corrupt

Kahn en Qadri beschuldigen Sharif van corruptie en zij zeggen dat hij door verkiezingsfraude vorig jaar mei aan de macht is gekomen.

Een grote politie- en legermacht is in het centrum van Islamabad op de been om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Legerleider Bajwa liet weten dat de situatie "geduld, wijsheid en scherpzinnigheid" vereist. Hij zei dat de regerings- en parlementsgebouwen in de Rode Zone in het centrum van Islamabad symbolen van de staat zijn en derhalve beschermd worden door het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl