Koerden terug in regering Irak

De Koerdische ministers die zich hadden teruggetrokken uit de regering-Maliki in Irak, zijn teruggekeerd in het kabinet. De Koerd Zebari deelde vanochtend mee dat hij weer in Bagdad is als minister van Buitenlandse Zaken.

Zebari deed op zijn ministerie meteen een oproep aan de wereld om Irak te hulp te komen in de strijd tegen de Islamitische Staat. Die vormt niet alleen een bedreiging voor de minderheden in Irak, maar voor de hele wereld, zei Zebari. In juni, toen hij nog in functie was, vroeg hij om Amerikaanse luchtsteun in de strijd tegen ISIS.

Woede om Maliki

De Koerdische ministers verlieten de regering uit onvrede over het beleid van de vorige week afgetreden sjiitische premier Maliki. Die had de woede van de Koerden onder meer gewekt met zijn verklaring dat de Koerden onderdak boden aan terroristen toen de ISIS-strijders aan hun opmars in Irak begonnen.

Maliki had zich ook vervreemd van de soennieten, die meenden dat zij werden achtergesteld in Irak. Afgelopen vrijdag boden soennietische stamleiders en geestelijken hun voorwaardelijke medewerking aan aan de nieuwe premier van Irak, Haider al-Abadi. Een invloedrijke stamleider bood Abadi zijn steun aan op voorwaarde dat de nieuwe regering toezegt de rechten van de soennitische minderheid te respecteren. Onder Saddam Hussein maakten de soennieten de dienst uit in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl