Van Rouwendaal naar finale 800 vrij

Sharon van Rouwendaal heeft zich bij de Europese zwemkampioenschappen langebaan in Berlijn gekwalificeerd voor de finale op de 800 meter vrije slag. Van Rouwendaal zwom 8.31,02 en ging daarmee als vierde naar de eindstrijd.

Omschakelen

De 20-jarige zwemster won vorige week nog twee gouden en een zilveren medaille in het open water en het was voor haar wel even omschakelen. "Het was ook vooral een kwestie van de ochtend overleven, want ik ben dan toch minder scherp. In het middelste gedeelte had ik het wel zwaar en ik wist dat ik nog wel even keihard moest versnellen om in mijn serie als derde aan te tikken. Het kostte wel wat kracht, maar gelukkig is het gelukt."

De Britse Jazmin Carlin was de snelste in de series, met een tijd van 8.22,70.

De finale van de 800 meter vrije slag wordt morgenavond gezwommen.

Van der Zanden

Wendy van der Zanden heeft woensdag de halve finales van de 200 meter wisselslag bereikt.

De Nederlandse zwemster kwam in de series tot een tijd van 2.14,61. Ze kwalificeerde zich hiermee als negende. Van der Zanden slaagde er eerder niet in de finale van de 400 meter wisselslag te halen.

"Finale zit erin"

De Brabantse was na afloop redelijk tevreden. "Ik had gehoopt dat ik net wat harder zou gaan, maar de negende plaats is wel een mooie plek. We beginnen straks allemaal weer op nul. Het zal knokken worden, maar de finale zit er zeker in", zei Van der Zanden.

De Hongaarse Katinka Hosszu was in de series oppermachtig. De Europees recordhoudster ging met zichtbaar gemak als snelste naar de halve eindstrijd (2.11,06).

De halve finales op de 200 meter wisselslag staan woensdagavond op het programma.