NOS SportAangepast

Kolos van Okeanos wil WK-medaille

Als roeiende vader van twee kleine kinderen moet je goed kunnen schipperen. Roel Braas weet er alles van. De skiffeur probeert topsport zo goed mogelijk te combineren met een gezinsleven.

Maandag keerde de 27-jarige beer uit Breezand terug van het afsluitende Portugese trainingskamp voor de wereldtitelstrijd, die komend weekeinde op de Bosbaan in Amsterdam losbarst. Dinsdag had hij even een papadag, met nog wel een stevige solorit door het Noord-Hollandse duinzand op zijn nieuwe mountainbike.

Woensdag diende de 'kolos' van de Amsterdamse vereniging Okeanos zich alweer bij de Nederlandse ploeg te melden om zich vooral mentaal te gaan voorbereiden op het belangrijkste toernooi van het jaar, dat voor hem zondag met de series begint.

Gezin

"Het combineren van een roeiloopbaan en een gezinsleven gaat eigenlijk best wel goed", zegt Braas, tweevoudig winnaar van de befaamde Holland Beker op de Bosbaan. "Mijn vriendin doet thuis heel veel. Ze is er altijd voor de kinderen. Bovendien hebben we een goede oppas."

Toch ondervindt de voormalige hovenier af en toe ook de minder prettige gevolgen van het vaderschap. Zo moest hij eerder deze zomer nogal plotseling voor de EK in Belgrado afzeggen vanwege ziekte van zijn zoontje. "Ik heb 2 weken lang elke dag bij hem in het ziekenhuis gezeten. Ik trainde nog wel een beetje door, maar met mijn hoofd was ik er natuurlijk totaal niet bij. Na die periode had ik wel behoorlijk veel tijd nodig om terug op niveau te komen."

Medaille

De magere zevende plaats nadien bij de tweede wereldbekerwedstrijd in Frankrijk kwam voor Braas daarom niet onverwacht. Bij de Henley Regatta (zilver), de Holland Beker (goud met Nederlands record) en de wereldbekerfinale in Luzern (vierde) toonde hij echter weer zijn kracht en kwaliteit.

"Ik kruip steeds dichter bij de top", beseft Braas zelf ook. "Van de grote jongens in mijn klasse ben ik nog steeds de jongste. Het is gewoon een kwestie van de lange adem. Zij varen al 8 tot 10 jaar op het hoogste niveau. Ik ben hard bezig om erbij te komen."

Braas ziet de 35-jarige Nieuw-Zeelander Mahé Drysdale, olympisch kampioen en meervoudig wereldkampioen, als grootste kanshebber op goud in Amsterdam. "Ik ga voor een plaats bij de topdrie. Dat zal heel moeilijk worden, maar als alles heel goed gaat, zit een medaille erin. Ik wil zeker voor eigen publiek laten zien wat ik in huis heb."

"Ook put ik extra inspiratie en motivatie uit mijn gezin. Ik stop zo veel tijd en energie in het roeien. Als ik dan niet met volledige overgave zou strijden, zou het allemaal niet de moeite waard zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl