Urenlange gevechten Israël-Hamas

Afgelopen nacht zijn weer tientallen raketten op Israël afgevuurd. Over slachtoffers is niets bekend. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza.

Later in de nacht werd het weer rustig, maar vanochtend laaide het geweld weer op. In het zuiden van Israël zouden raketten zijn neergekomen en Israël zou doelen in Gaza onder vuur hebben genomen. Volgens de Palestijnen zijn er zeker acht burgers gedood bij de Israëlische aanvallen.

Gisteren was het ook al onrustig in Israël, na anderhalve week van relatieve rust. Een bestand lijkt voorlopig van de baan, al doet Egypte er alles aan om de strijdende partijen weer in Caïro aan de onderhandelingstafel te krijgen. Er zijn berichten dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, deze week nog naar het gebied gaat.

Moslimbroederschap

Hamas en Israël geven elkaar de schuld van het mislukken van de onderhandelingen. Bovendien zou Hamas niet veel zien in de bemiddeling van Egypte, omdat de Moslimbroederschap daar verboden is en Hamas zich met die groepering identificeert.

Israël heeft inmiddels bij de grens met Gaza zijn troepenmacht versterkt. "Er staan nu 53.000 militairen met tanks klaar voor een mogelijk grondoffensief", zei correspondent Ankie Rechess in het NOS Radio 1 Journaal.

Mohammed Deif

Bij de aanvallen van gisteren zou Israël hebben geprobeerd om Hamas-leider Mohammed Deif te doden, maar het is niet bekend of dat is gelukt. Wel zouden zijn vrouw en dochtertje bij de aanvallen zijn omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl