VS gaat uit van echtheid IS-video

De man die in een filmpje van strijders van de Islamitische Staat (IS) wordt onthoofd is zeer waarschijnlijk de Amerikaanse journalist James Foley. Het onderzoek naar de video loopt nog, maar Amerikaanse overheidsfunctionarissen gaan ervan uit dat de video echt is.

Foley werd in november 2012 in Syrië ontvoerd toen hij aan het werk was voor het Franse persbureau AFP. Sindsdien was hij spoorloos, tot hij nu opdook in een video van IS. Zijn onthoofding zou een vergelding zijn voor de Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van IS in Irak.

Verklaring

President Obama zal waarschijnlijk later vandaag een verklaring afgeven over de moord. De president kreeg het nieuws in het vliegtuig te horen toen hij op weg was van Washington naar zijn vakantieadres in Martha's Vineyard in Massachusetts.

De onthoofding van Foley betekent de eerste moord op een Amerikaans burger door IS sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Schok

De video van IS was korte tijd op YouTube te zien, maar werd onder meer onder druk van de Amerikaanse overheid verwijderd. De beelden hebben in de VS een schokgolf teweeggebracht, met name in journalistieke kringen, zegt correspondent Wouter Zwart. "Iedereen vreesde voor het leven van Foley. Niemand wist wat er met hem gebeurd was, tot dit bericht."

In het filmpje is ook nog een andere gijzelaar te zien. Het zou gaan om de Amerikaanse journalist Steven Joel Sotloff. Volgens de gijzelaar staat hem hetzelfde lot als Foley te wachten als Amerika de bombardementen voortzet.

Groot hart

NOS-correspondent Joeri Boom, die Foley kende, is ervan overtuigd dat James Foley in de video te zien is. "Ik heb niet het filmpje bekeken, alleen een stilstaand plaatje aan het begin. Maar dit is onmiskenbaar James. Die kaaklijn, dat krachtige gestalte. Ik kan de video verder niet bekijken, het komt best wel dichtbij allemaal."

Boom leerde Foley twee jaar geleden in Turkije kennen. Ze probeerden samen om twee vrienden van hen vrij te krijgen die door Syriërs waren ontvoerd. "James speelde een belangrijke rol, vooral in de beginfase. Hij liet meteen al zijn freelance-opdrachten vallen om zich hierop te storten. Dat toont zijn grote hart."

Na de succesvolle vrijlating van de twee mannen, keerde Foley zelf weer terug naar Syrië. Hij was eerder zelf ook al ontvoerd in Libië, maar dat hield hem niet tegen, zegt Boom. "Hij vond dit machtig werk en heel belangrijk. Hij wilde er absoluut niet mee stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl