Verbod op haaienvin Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland voert versneld een verbod in op het verwijderen van haaienvinnen. Het verbod wordt twee jaar naar voren gehaald, omdat er volgens de overheid ruime steun voor is onder de inwoners en de visserijsector.

Nieuw-Zeeland is één van de grotere exporteurs van haaienvinnen. De totale exportwaarde is bijna drie miljoen euro per jaar, de belangrijkste markten zijn Hong Kong, Taiwan, China en Singapore. Daar is een haaienvin een echte delicatesse.

Nu is het in Nieuw-Zeeland al verboden om een haai van zijn vin te ontdoen en het dier levend terug te gooien in het water. De vinnen mogen wel worden verwijderd van dode haaien, waarna de karkassen in het water verdwijnen. Onder de nieuwe regels wordt ook dat verboden.

Honderden haaiensoorten

Wereldwijd hebben al meer dan honderd landen een verbod ingesteld op haaienvinnen. Nieuw-Zeeland was oorspronkelijk van plan om de jacht in 2016 aan banden te leggen, maar voert de nieuwe regels nu al per 1 oktober in.

In de wateren rondom Nieuw-Zeeland leven meer dan honderd verschillende haaiensoorten. Alleen de witte haai en de reuzenhaai zijn er beschermd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl