RIVM mailt huisartsen om ebola

Het RIVM heeft alle huisartsen en GGD's in Nederland in een mail gewaarschuwd om alert te zijn op mensen met verschijnselen die kunnen duiden op ebola. Ze moeten patiënten met koorts bijvoorbeeld vragen waar ze op vakantie zijn geweest.

"We vragen om extra scherpte. Als een arts denkt aan de mogelijkheid van een ebola-besmetting, moeten meteen de maatregelen worden genomen alsof het een geval van ebola betreft", zegt Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding van het RIVM. "Better safe than sorry, in dit geval."

Ongerust

Bij het RIVM en ook bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) komen veel telefoontjes binnen van ongeruste mensen. "Sommigen zijn bang dat het virus ook in Nederland opduikt. Maar ze komen ook met praktische vragen. Bijvoorbeeld over familieleden die vanuit besmet gebied weer naar Nederland komen."

In onze buurlanden zijn al verdachte gevallen geweest, maar het virus is nog daar nog niet vastgesteld. Van Dissel denkt dat de kans op een uitbraak in Nederland erg klein is, maar sluit het niet helemaal uit. "Het is een kleine kans, maar als het gebeurt is de impact enorm. Daarom willen we dat iedereen extra alert is."

Schiphol

Reizigers die vanaf Schiphol naar Nigeria vliegen krijgen flyers met informatie over ebola uitgedeeld, net als personen die terugkeren naar Nederland. In Nigeria worden reizigers voor vertrek extra gecontroleerd. Dat gebeurt door middel van zogenoemde exit-checks. "Men kijkt dan of iemand niet ziek het vliegtuig ingaat", zegt Van Dissel.

Het aantal ebola-doden staat officieel op 1229, liet de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren weten. De dodelijke ziekte waart rond in Liberia, Sierra Leone, Guinee en Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl