NOS NieuwsAangepast

IS claimt onthoofding journalist VS

De Islamitische Staat (IS) heeft een filmpje vrijgegeven waarin iemand wordt onthoofd. Volgens IS gaat het om James Foley, een Amerikaanse journalist die in november 2012 in Syrië werd ontvoerd. De onthoofding zou een vergelding zijn voor de bombardementen van het Amerikaanse leger op doelen van IS in Irak.

Voordat hij wordt onthoofd, geeft de man de Amerikaanse overheid de schuld van zijn dood. Ook richt hij zich tot zijn broer, die bij de Amerikaanse luchtmacht zit. Hij zegt dat zijn broer goed moet nadenken over de levens die het leger heeft verwoest.

Een man in het zwart met een Brits accent zegt vervolgens dat de Amerikanen dagelijks doelen van IS in Irak bombarderen. Daarna onthoofdt hij de gijzelaar met een mes.

Witte Huis

Een woordvoerder van president Obama zegt dat de video wordt onderzocht en dat Amerika onthutst is als blijkt dat een onschuldige Amerikaanse journalist op deze verschrikkelijke manier is vermoord.

Foley's moeder gaat er in elk geval van uit dat haar zoon dood is. Op de Facebook-pagina Free James Foley schrijft ze: "Hij gaf zijn leven om het leed van de Syriërs aan de wereld te laten zien. We vragen de ontvoerders om de levens van andere gijzelaars te sparen."

Sotloff

In het filmpje, dat korte tijd op YouTube stond, is nog een gijzelaar te zien. Er wordt gezegd dat hem hetzelfde lot wacht als de Amerikaanse bombardementen doorgaan. Het zou gaan om de Amerikaanse journalist Steven Joel Sotloff, die onder meer voor het Amerikaanse blad Time werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl