EK-goud Van Rhijn op 100 meter

Marlou van Rhijn heeft op de eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek voor minder validen goud gewonnen op de 100 meter in de klasse T44.

In Swansea kwam de op twee blades hardlopende Nederlandse atlete tot een tijd van 13,18 seconden. Met die tijd bleef ze de Duitse Irmgard Bensusan (13,39) en Laura Sugar (13,71) uit Groot-Brittannië voor.

Marlene van Gansewinkel kwam tekort voor het podium en finishte als vierde in 14,11, Iris Pruysen werd zevende in 15,23.

Het goud voor 'Blade Babe' Van Rhijn is de eerste medaille voor de Nederlandse equipe, die met 23 atleten aanwezig is op de EK.

Zilver voor Siemons en Van Weeghel

Naast het goud van Van Rhijn was er nog meer eremetaal voor Nederland. Wheelers Amy Siemons en Kenny van Weeghel eindigden allebei op de tweede plaats bij de 100 meter in hun klasse.

Van Weeghel moest in de klasse T54 alleen de Fin Leo-Pekka Tähti voor zich dulden. Hij kwam 0,16 tekort voor het goud.

Siemons (T34) moest haar meerdere erkennen in de ongenaakbare Hannah Cockroft uit Groot-Brittannië. Desiree Vranken viel net naast het podium. Zij werd vierde in de finale.