NOS NieuwsAangepast

Geweld Israël-Gaza barst weer los

Israël heeft de Palestijnse raketbeschietingen van vanmiddag beantwoord met grootschalige aanvallen op de Gazastrook. Vanuit Gaza volgden nieuwe raketbeschietingen, onder meer op Tel Aviv. Een nieuw bestand lijkt daardoor ineens heel ver weg, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten in Gaza.

Bronnen in de Palestijnse enclave melden dat de Israëlische luchtmacht sinds vanmiddag zeker 35 aanvallen heeft uitgevoerd. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen: een vrouw en een 2-jarig meisje.

Bij een aanval op een gebouw van een televisiestation van Hamas zijn volgens Palestijnse functionarissen zeker 21 mensen gewond geraakt.

Tel Aviv

Vanuit de Gazastrook werden volgens Hamas zeker veertig raketten op Israël afgevuurd. Eén daarvan bereikte de grootste stad van het land, Tel Aviv. De raket kwam terecht in open gebied. Een andere raket beschadigde enkele gebouwen in een winkelgebied bij Ashkelon.

Bij Ashdod kwam een raket terecht op een onbewoond terrein. Ook in de regio-Jeruzalem ging op verschillende plaatsen het luchtalarm af. Voor zover bekend vielen in Israël geen slachtoffers.

Met het geweld van vandaag is abrupt een einde gekomen aan ruim een week relatieve rust in de Gazastrook. Vorige week zondag ging een bestand in, dat sindsdien twee keer werd verlengd. Het zou vanavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) aflopen.

Stroom en water

Van Hoogstraten kwam juist vanochtend weer aan in Gaza. Ze zegt dat de inwoners er voortdurend rekening mee hebben gehouden dat het geweld weer zou losbarsten. "Ze zaten er bijna op te wachten", vertelt ze. "Ze hebben daarom niet de moeite genomen om dingen te gaan opruimen of om überhaupt aan wederopbouw te denken."

Het bestand heeft de levensomstandigheden in de Gazastrook nauwelijks verbeterd. De stroom- en watervoorziening zijn volgens Van Hoogstraten nog bijna net zo slecht als enkele weken geleden. Hier en daar zijn wel leidingen gerepareerd, maar alleen provisorisch, want nieuwe materialen zijn er niet.

De enige energiecentrale van Gaza ligt nog steeds stil. Wel draaien er op sommige plaatsen generatoren. Veel mensen hebben maar enkele uren per dag stroom.

Schuld

Gisteravond werd het bestand tussen Israël en Hamas nog met 24 uur verlengd om de onderhandelaars in Caïro meer tijd te geven om een blijvende oplossing te vinden. Daarvan is nu geen sprake meer; Israël heeft zijn delegatie teruggeroepen.

Volgens Israël heeft Hamas het bestand gebroken, maar een Hamas-woordvoerder zegt dat zijn organisatie niets met de eerste raketbeschietingen van vanmiddag te maken heeft. Hamas geeft Israël de schuld van de nieuwe geweldsescalatie.

Slachtoffers

Bij het geweld van de afgelopen zes weken zijn meer dan 2000 Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde vielen 67 doden, onder wie drie burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl